Як українські дрони атакували російський склад боєприпасів: майже як ядерна бомба у Хіросімі

Марк Врублевський  |  Четвер, 19 вересня 2024, 10:01
Аналізую події у російському містечку Торопець, де напередодні було знищено величезний склад російських боєприпасів.
Як українські дрони атакували російський склад боєприпасів: майже як ядерна бомба у Хіросімі

Вибухи у Торопці: що сталося в ніч на 18 вересня 2024 року

У ніч на 18 вересня 2024 року в місті Торопець Тверської області росії сталася серія потужних вибухів, які сколихнули регіон. За попередніми даними, вибухи були спричинені атакою безпілотників на склад боєприпасів, що призвело до масштабної пожежі та детонації боєприпасів.

Хронологія подій

Близько опівночі місцеві жителі почули гучні вибухи, після чого в небі з'явилися яскраві спалахи. За повідомленнями очевидців, вибухи були настільки потужними, що в багатьох будинках повилітали вікна, а в деяких районах міста навіть зафіксували землетрус магнітудою 2,8 - такою була сила вибуху. 

За даними Volcanodiscovery, о 3:56 ранку по Москві в Торопці було зафіксовано землетрус магнітудою 2,8 балів. Після цього було ще 7 слабких поштовхів магнітудою від 2 до 2,8 балів.

Перед вибухами місцеві мешканці чули звуки прольоту якогось об'єкта з реактивним двигуном. Тому можна припустити, що були застосовані не лише звичайні безпілотники літакового типу з двигунами внутрішнього згоряння та пропелерами, а й ракети, можливо - анонсована нещодавно реактивна дрон-ракета "Паляниця".

Вибухи та пожежа охопили всю територію складу та продовжуються досі - до ранку 19 вересня.

Масштабні наслідки

На складі зберігалося приблизно 30 тисяч тонн різних боєприпасів, включаючи ракети до систем "Іскандер", "Точка-У", КАБи, артилерійські снаряди калібрів 122 і 152 мм, 82-мм мінометні міни, 122-мм реактивні снаряди для РСЗВ "ГРАД", а також північнокорейські балістичні ракети KN-23. Внаслідок вибухів і пожежі, що виникла, було знищено значну кількість цих боєприпасів у перші ж години після "прильоту".

Влада оголосила часткову евакуацію населення, і з міста вже вивезли понад 7500 тисяч людей.

Якщо припустити, що хоча більшість із боєприпасів на цьому складі вибухнули одночасно, вибух можна зіставити із застосуванням тактичної ядерної зброї потужністю 15-30 кілотонн - тобто приблизно так само, як вибухнула перша атомна бомба у Хіросімі чи Нагасакі. Але оскільки боєприпаси детонували не одномоментно, а протягом великого часу - то настільки потужного вибуху не відбулося.

Історія складу

Склад у Торопці був побудований у 2015 році за 3,6 мільярда рублів і описувався як такий, що відповідає "найвищим світовим стандартам" та захищений від ракетних ударів і навіть ядерного вибуху. За словами заступника міністра оборони росії Дмитра Булгакова, цей арсенал мав забезпечити максимальний захист збережених боєприпасів.

Офіційна інформація України

Офіційні українські джерела поки що не дають інформації про удар, завданий по складу боєприпасів.

За даними українських медіа, атаку на склад у Торопці здійснили безпілотники Служби безпеки України, Головного управління розвідки та Сил спеціальних операцій. Було використано понад 100 безпілотників для досягнення цієї мети⁷. Українська сторона заявила, що ця операція є частиною зусиль зі зменшення ракетного потенціалу ворога.


Події в Торопці стали черговим нагадуванням про небезпеку зберігання великої кількості боєприпасів у населених пунктах. Вибухи та пожежі завдали значних збитків місту та його жителям, і наразі тривають роботи з ліквідації наслідків катастрофи. 

Для України важливо те, що було знищено запас боєприпасів, яких за деякими показниками вистачило б росії на декілька місяців повномасштабного застосування. Перш за все, це стосується артилерійських снарядів, снарядів для РСЗВ та мін. Це означає меншу інтенсивність ракетних ударів, артилерійських та мінометних обстрілів на фронті з боку росіян.

Таким чином, результати удару по цьому складу є дуже важливими для подальшого перебігу війни саме на користь України.

comments powered by HyperComments