Ремонт узвозу Маринеска в Одесі буде коштувати 5 мільйонів

Середа, 18 вересня 2024, 15:35
Одеська міська рада 18 вересня на сесії виділила кошти на ремонт чи реконструкцію дренажних систем на узвозі Маринеска, які повинні зупинити зсувні процеси.
Ремонт узвозу Маринеска в Одесі буде коштувати 5 мільйонів

Як виходить з результатів голосування депутатів Одеської міськради, стало відомо на ремонтні роботи на узвозі Маринеска (який перейменовано на узвіз Віталія Блажка) міська рада виділила 5 млн грн. За ці гроші планується влаштувати там дві дренажні системи, щоб відвести воду, яка спричинює зсувні процеси.

Роботи обіцяють виконати протягом періоду від двох до семи місяців - точніше очільник постійної депутатської комісії з транспорту та інфраструктури сказати не зміг. Перед цим очільник КП "Одесміськелектротранс" заявляв про початок робіт вже у вересні, через що б припинився на невизначений термін рух трамваїв по маршруту №7 "Північ-Південь".

Розробка проєктної документації вже завершена, тому слід очікувати оголошення тендеру. Договір, судячи зі звичайних термінів тендерних процедур, планують підписати наприкінці жовтня.

Зсуви почалися навесні 2023 року після того, як забудовник території судноремонтного заводу під узвозом Маринеска - компанія "Пространство", знесла старі будівлі, що стояли як раз під обривом та виконували роль підпірних стінок. Можливо, що на ситуацію вплинули і численні вибухи під час російських обстрілів району порту та збільшення навантаження від автотранспорту у 2022 році, коли було перекрито для руху вулицю Приморську.

Після цього ця компанія до грудня 2023 року збудувала там нову підпірну стінку. Можливо, що завдяки цьому зсувні процеси якось стабілізувалися та припинилися - але у тому стані, що там є після квітня 2023 року.

Також на узвозі Маринеска заборонили рух трисекційних трамваїв з пасажирами - хоча технічні рейси та випробування таких трамваїв без пасажирів там іноді відбуваються. Через це магістральний трамвайний маршрут №7 "Північ-Південь" обслуговується збільшеною кількістю одиночних вагонів, а маршрут №12 скорочений таким чином, щоб залишити на узвозі Маринеска лише маршрут №7.

Минулої весни було виявлено просідання частини автомобільної проїжджої частини та трамвайної колії на узвозі Маринеска, яке навіть видно неозброєним оком - це саме оця "яма", де все опустилося на 40-44 см. Навіть якщо зсуви і припинилися - з цим дійсно треба щось робити. Але питання - як саме.

На початку 2024 року планувалося, що повторні ремонтні роботи на узвозі Маринеска відбудуться навесні чи влітку, але фактично їх відклали до осені.

Реконструкцію узвозу Маринеска завершили влітку 2020 року. Ним займалася фірма "Ростдорстрой". Тоді там проклали нові інженерні комунальні комунікації, облаштували абсолютно нову проїжджу частину для автомобільного руху та збудували нові трамвайні колії.

comments powered by HyperComments