91 день війни: що відбувається в Одесі, на морі і на фронті (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Среда, 25 мая 2022, 20:47
Найголовніші воєнні події станом на вечір 25 травня.

Завершується 91-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 25 травня. Вже більш як три місяці Україна захищається від набагато сильнішого ворога, зламала всі плани агресорів та завдала їм дуже значних втрат.

В Одесі та Одеській області постійно лунають сигнали повітряної тривоги, іноді вона продовжується декілька годин. Але реальних обстрілів Одеської області не було з 20 травня. Тим паче, що розвідка та офіційні повідомлення Генштабу ЗСУ кажуть про майже вичерпаний запас нових та відносно нових "високоточних" ракет у росіян - вони вже дожилися до того, що їм нічим стріляти.

Досить цікаво виглядає ситуація у Чорному морі та на острові Зміїний, і тут можна скористатися аналізом відкритих супутникових знімків за 24 травня. Майже весь наявний російський чорноморський флот у морі, але всі його боєздатні кораблі знаходяться далеко від узбережжя - тому що вони бояться українського ракетного удару.

Біля північного берегу Криму, між Кримом та Херсонською областю знаходиться один з ракетних фрегатів проекту 11356, який ескортує два десантних кораблі - один новий "Петр Моргунов" та один більш старий проекту 775. Безпосередньо між островом Зміїний та мисом Тарханкут знаходився один з патрульних корветів росіян проекту 22160 - він виконує завдання радіолокаційного спостереження. На південний захід від Криму курсом до Севастополя йшло з'єднання у складі двох ракетних корветів типу "Буян-М", чотирьох великих десантних кораблів та мінного тральщика. 

Біля острову Зміїний, як і раніше, стоїть плавучий кран, на який вже підняли з дна знищений 7 травня катер "Серна". З іншого боку - морський буксир "Всеволод Бобров", на кормовій палубі якого встановили сухопутну мобільний зенітно-ракетно-артилерійський комплекс "Панцирь", південніше острову - два десантні катери типу "Серна", на одному з яких везли мобільний зенітно-ракетний комплекс "Тор", також там помічені ще один буксир, контрдиверсійне судно, швидкісний катер та два буксири. Ще десь у морі неподалік від Зміїного є один з фрегатів проекту 11356.

Україна дуже скоро отримає датський береговий протикорабельний мобільний комплекс для ракет "Гарпун" американського виробництва - про це стало відомо після недавньої зустрічі лідерів Антіпутінскої коаліції на авіабазі Рамштайн. Це небагато - всього чотири чотирьохконтейнерні пускові установки із загальним залпом у 16 ракет. Але при цьому Україна отримає досить великий запас ракет для них, в тому числі найновіші модифікації "Гарпуна" з дальністю пуску до 280 кілометрів.

І саме застосування протикорабельних ракет є найреальнішим способом зняти морську блокаду з Одеси та інших наших морських портів. Тобто російський флот має бути для цього просто знищений серією ракетних ударів. Також важливою є передача Україні американських комплексів MLRS, які можуть стріляти як реактивними снарядами як РСЗВ, так і керованими ракетами на дальність від 40 до 300 км.

На фронті ситуація залишається стабільною. Всі свої наявні боєздатні сили росіяни кинули у наступ біля Северодонецьку, який поступово стає Верденом українського фронту. Так само, як у 1916 році була повністю знекровлена під Верденом німецька армія. яка втратила можливість великого наступу, так і російська армія поступово видихається та виснажується. Хоча вони і змогли взяти містечко Світлодарськ, після того, як українські війська відійшли звідти, щоб не опинитись в оточенні. Справа вже дійшла до того, що росіяни зняли з консервації та знову повертають до армії старі танки Т62, виробництво яких завершилось ще у 1970-х, і які в росії списали 2011 року з наміром віправити на переплавку. Одночасно у росії зняті обмеження за віком для російських військових контрактників.

Самі росіяни будують лінії оборони, чекаючи на контрнаступ ЗСУ.

Незважаючи на всі ці негаразди, росія за кількістю наявної техніки та за мобілізаційними резервами має значно більше ресурсів, ніж Україна. І тому питання про найшвидшу передачу Україні важкого озброєння є найважливим та вирішальним для подальшого ходу війни. Війни, в якій росія вже зазнала стратегічної поразки.

 

comments powered by HyperComments