Як окупанти обстрілюють Одесу, посилення ППО, допомога США і Європи, розгром флоту росії: оперативно

Олександр Вельможко  |  Вторник, 23 апреля 2024, 19:04
У ефірі телеканалу "Перший Міський. Одеса" аналізуємо поточну оперативну ситуацію - що відбувається в Одесі з обстрілами, як надходить допомога Заходу, що у Чорному морі.

Всі подробиці - у відеосюжеті.

Останнім часом росіяни стали інтенсивніше обстрілювати Одесу, застосовуючи балістичні ракети, передусім "Іскандер-М". Це пов'язано з тим, що це балістичні ракети, і їх українська ППО поки що не може збити ніде, окрім Києва. Натомість знизилася інтенсивність ударів морськими ракетами "Калібр" через загальну поразку флоту росії, зношеність пускових установок та неефективність цих ракет. Досить рідко росіяни стали використовувати і ракети "Онікс". Однак, авіаційні ракети Х-59 з літаків тактичної авіації застосовуються досить часто, але їх регулярно збивають. В цілому, росіяни намагаються уразити припортову транспортну та логістичну інфраструктуру, оскільки не наважуються бити напряму по портам, де стоять іноземні судна з іноземними екіпажами - що може означати адекватну відповідь від цих держав.

Хоча росіяни модернізували свої "шахеди", що збирають з іранських комплектуючих або отримують з Ірану готовими, їх ефективність суттєво не підвищилася. Хоча у разі влучення чи падіння уламків вони стали більш небезпечними. Загалом, сама ідея ударного дрону - дешевого і точного, зазнала поразки. Адже росіяни спочатку сподівалися, що проти цих дешевих "шахедів" Україна буде змушена використовувати дорогі і дефіцитні зенітні ракети, виснажить свою ППО - і тоді вони, росіяни, завдадуть нищівного удару. Але "шахеди", навіть модернізовані, збиваютсья і старими ракетами, і зенітними гарматами - і навіть кулеметами. І тому вся ця модернізація дронів, навпаки, виснажує економіку росії без важливих для путіна результатів.

Нещодавно президент України заявив про мінімальну необхідність для нашої держави в ще 5-7 комплексів (батарей по 6-8 пускових установок з іншим обладнанням) ЗРК класу Patriot - адже саме ці комплекси 40-річної давнини здатні збивати всі ракети, які росіяни вважають ультимативними і "аналоговнєтними" - тобто, навіть гіперзвукові "Циркони" і "Кинджали", не кажучи вже про "звичайну" балістику. І тут розуміння європейських країн та досить недипломатичні заяви і президента України, і очільника МЗС, дали результат - зараз прийняті політичні рішення про передачу Україні від 4 до 7 комплексів Patriot від європейських країн, які, іноді, в буквальному сенсі, віддають значну частину своїх найефективніших зенітно-ракетних комплексів.

Україна таки отримає, причому в найближчі дні та тижні, потужний пакет американської допомоги - яка продовжиться, як мінімум, до кінця року. Якщо додати до цього ще й британську, французьку та німецьку допомогу,, а також знайдені Чехією артилерійські снаряди - то це дозволить до літа успішно відбити всі спроби російського наступу, а також посилити удари по всім російським окупаційним об'єктам на окупованій території, щоб звільнити всю Україну. Винищувачі F-16 та додаткові ЗРК допоможуть "закрити небо" над Одесою, Дніпром, Запоріжжям, Харковом і східним фронтом. Ракети ATACMS дозволять знищити найважливіші об'єкти окупантів, включаючи Кримський міст. 

І саме тому росіяни всю зиму та початок весни намагаються скористатися поки що відкритим для них "вікном можливостей", ведуть наступ на фронті та б'ють по українським містам всім, що у них є. Але, як ми бачимо, без особливого успіху навіть в умовах крайонього дефіциту у України майже всього.

Також ми бачимо, як успішні дії українських морських дронів та ракетні удари загнали у віддалені бази російський чорноморський флот, який після значних втрат припинив ракетні удари та не може, навіть теоретично, висадити десант - його висаджувати ні з чого, його нічим прикрити та немає кого висаджувати. Тому певні побоювання російскього морського наступу на Одесу слід ігнорувати.

comments powered by HyperComments