Рік тому ЗСУ звільнили острів Зміїний

Пятница, 30 июня 2023, 14:21
Острів Зміїний був захоплений росіянами у перший день війни і став єдиною територією Одеської області, яка була окупована.
Рік тому ЗСУ звільнили острів Зміїний

Рівно рік тому, 30 червня, Сили безпеки та оборони визволили острів Зміїний від російських окупантів. Це стало результатом тривалої операції, яка йшла з початку травня і аж до ганебної втечі окупантів.

Визволення острова дало можливість відновити судноплавство через українську частину гирла Дунаю - Кілійське гирло на півдні Одеської області, залишило росіян без точки впливу та спостереження над півднем України та створило передумови для досягнення "зернових домовленостей" про судноплавство з великих морських портів Одеси, Чорноморська та Південного.

У другій половині червня Україна заблокувала окупаційний гарнізон на Зміїному - як раз після того, як вони зосередили там дійсно багато техніки, в тому числі радари, зенітні ракетні та ракетно-артилерійські комплекси і навіть РСЗВ. Але важкого ударного озброєння чи ЗРК великого радіусу дії там не було. Остання спроба росіян привезти поповнення на Зміїний закінчилася знищенням нового і сучасного судна забезпечення військового флоту - буксиру "Василий Бех" 17 червня. Після цього єдине, що могли зробити росіяни - це ризиковані для них рейси малих швидкісних катерів. Застосовувати проти них протикорабельні ракети нераціонально, але для таких російських катерів завжди є заслужена кара від "Байрактара". 

У період з 20 по 30 червня включно Україна завдала по острову Зміїний ряд могутніх ударів ракетами, авіацією, безпілотниками та артилерією. В результаті ми бачили майже щодня новини про те, що по Зміїному завдали чергового удару та знищили там ту чи іншу техніку.

Загалом росіяни опинилися на острові Зміїний у якості заручників-смертників. Вони були заблоковані, без далекобійної зброї у зоні досяжності ствольної артилерії без можливості кудись сховатися - бо на Зміїному немає ані природних укриттів, ані навіть джерел питної води. Російський флот, який теоретично володарює над морем і має подавляючу чисельну перевагу над ВМС України, не мав можливості надати підтримку. Тому що наявні зараз у України протикорабельні ракети у вигляді мобільних берегових пускових установок "Нептун" і "Гарпун" гарантовано могли знищити будь який російський військовий корабель чи навіть ціле з'єднання. Підвозити забезпечення на Зміїний вертольотами під вогнем означало знищення цих вертольотів. А російська авіація ще з березня припинила наближатися до узбережжя Одеської області - через ефективну роботу систем ППО. Єдине, що вони змогли - це декілька разів вгатити ракетами кудись по узбережжю півдня Одесьої області у Ізмаїльскому районі, звідки ЗСУ вели обстріли ворога. Але без жодних результатів.

І тому після чергових ударів, нанесених 29 та вночі 30 червня 2022 року, росіяни були змушені піти на єдине вірне з суто військової точки зору рішення. Ризикувати всім флотом для допомоги Зміїному вони не ризикнули, бо цілком реально боялися, що маленький острів перетвориться не просто на Зміїбаївку, а на справжю Цусіму. Залишати залишки свого гарнізону на вірну смерть, як це робили японці наприкінці Другої Світової - вони теж не хотіли. Тому рано вранці 30 червня відбувся заключний акт битви за Зміїний. Окупанти підірвали всю техніку, яка у них залишилася і спалили всі запаси зброї, спорядження та боєприпасів. А деморалізовані жалюгідні залишки гарнізону вивезли на швидкісних катерах типу "Раптор". 

Тому росіян дійсно змусили не просто відступити, а ганебно втекти під загрозою повного знищення гарнізону.

comments powered by HyperComments