Прошу пана до гиляки, пробачте, президії...

Сергей Стеблиненко  |  Вторник, 14 ноября 2023, 16:06
Сенат і Сейм Польщі очолили представники опозиційної коаліції, яка проголошує продовження допомоги Україні та подальшу співпрацю з Київом.
Прошу пана до гиляки, пробачте, президії...

Представницю опозиційного блоку "Громадянська коаліція" Малґожату Кідава-Блонську 13 листопада обрали спікеркою Сенату Польщі (верхня палата парламенту) 11-го скликання. Її підтримало 66 сенаторів зі 100.

Раніше, 13 листопада, депутати Сейму (нижня палата парламенту) обрали маршалком лідера партії "Польща 2050" Шимона Головню (блок "Третій шлях"), який також представляє опозиційну коаліцію. За Головню віддало голоси 265 з 460 депутатів Сейму.

Скоріш за все, саме опозіційна коаліція складе уряд, але до цього повинна пройти спроба його формування діїчою правлячою коаліцією. Судячі з голосування в Сенаті та Сеймі пан Моравецький не зможе набрати більшості і піде у відствавку, а пан Туск почне формувати новий уряд.

Треба відзначити, що законадавчий орган Польщі мадє старовину історію - він вперше зібрався ще у 1180 році, а знаючи шкандальний характер польскої шляхти, можно уявити скільки суперечок відбулося за більш ніж 800 років за його стінами.

Щоб там не було, але старовинне польске прислів'я каже, що Jakoś to będzie, то є крива якось вивезе...

comments powered by HyperComments