День міста Одеса: історична правда чи політична вигадка (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Суббота, 2 сентября 2023, 14:17
Розбираємося з датою 2 вересня (22 серпня за старим стилем), яка є а Одесі днем міста. Чому саме цей день, що зробив Аполлон Скальковський та до чого тут імператор Микола І.

Що ж таке 2 вересня в історії Одеси? Цей день вважається днем міста - виходячи з того, що місцевий історик-краєзнавець XIX століття Аполлон Скальковський у 1837 році запропонував вважати датою заснування Одеси 22 серпня за старим стилем (тобто 2 вересня). І цей день за "дивним збігом обставин" збігався з датою коронації імператора Миколи І, який через кілька тижнів відвідав Одесу. Сам Скальковський тоді працював посадовцем у канцелярії генерал-губернатора Воронцова та відповідав за статистику.

Дивно, що сам Скальковський не обрав за уявну дату заснування міста не день взяття штурмом фортеці Хаджибей, не день підписання рескрипту Катерини ІІ, який фіксував за Хаджибеєм статус міста і включав його до системи адміністративного устрою імперії, не день фактичного початку робіт з будівництва нового порту у 1794 році тощо. Скальковський просто взяв дату коронації правлячого на той момент імператора і "підігнав" її до першого-ліпшого приводу в історії Одеси, для чого він чи придумав, чи віднайшов дату освячення першого православного храму у місті.

Саме тому дату 22 серпня (2 вересня) можна вважати "днем міста" суто умовно. Адже Одеса має насправді дуже давню історію. Тут був і античний поліс, підпорядкований Ольвії, який занепав у ІІІ-IV століттях. Потім, коли Північне Причорномор'я у другій половині XIV століття потрапило під владу Великого князівства Литовського, на місці занедбаних античних руїн виник новий порт з укріпленням - замком, який назвали Коцюбіїв. Цей порт і замок, який існував вже наприкінці XIV століття, у 1415 році був згаданий у польських хроніках Яна Длугоша. 

Потім, коли Литовське князівство вимушено відступило від берегів Чорного моря, а ці землі стали сферою впливу Кримського ханства і були заселені кочівниками, то Коцюбіів знову занепав і перетворився на невелике селище Хаджибей. Його повторний розквіт це вже XVIII століття, коли ці земли безпосередньо увійшли у склад Османської імперії. Саме тоді Хаджибей фактично знову виріс у повноцінне торгівельно-портове місто, тут було збудовано невелику фортецю Єні-Дунья.

Саме цю фортецю у 1789 році взяли російські війська, в складі яких були українські підрозділи чорноморських козаків. І вже після цього почалася сучасна історія сучасної Одеси. 

Тому дата 2 вересня може бути збережена як день міста. Але за умови об'єднання у цей день всієї історичної пам'яті нашого міста - від античности до сучасної неперервної історії Коцюбііїва - Хаджибея - Одеси. А ось про що слід забути - так це про штучне "притягування за вуха" цієї дати Скальковським до дати коронації царя Миколи І як типової політичної кон'юнктури.

comments powered by HyperComments