Одеса: руйнування після російського ракетного удару (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 23 июля 2023, 12:22
В ніч на 23 липня росіяни завдали ще одного найпотужнішого ракетного удару по Одесі, випустивши 19 ракет різних типів, з яких лише 9 було збито. Інші 10 спричинили численні руйнування історичного центру міста.
Одеса: руйнування після російського ракетного удару (ВІДЕО)

Повітряна тривога в Одесі була оголошена за 20 хвилин до першої години ночі. І приблизно о 1-й годині одесити почули дуже гучні вибухи над центром міста та дуже інтенсивну роботу протиповітряної оборони. Майже відразу стали надходити повідомлення про численні руйнування внаслідок "прильотів" та вибухів від збитих у повітрі над містом ракет. Перша повітряна тривога тривала майже до 2-ї ночі.

Згодом, о 3:45 була оголошена ще одна повітряна тривога через активність російських стратегічних бомбардувальників Ту-22. Але вони вийшли у район пусків ракет, покружляли там і повернули назад, не випустивши ракети.

Всі деталі у нашому відеоогляді.

Всього під час першої повітряної  тривоги росіяни майже одночасно випустили 19 ракет 5 різних типів. Це були:
5 надзвукових крилатих протикорабельних ракет "Онікс", які запустили з району окупованого Севастополю.
5 крилатих ракет "Іскандер-К", які також випустили з Криму.
4 морські крилаті ракети "Калібр", випущені з підводного човна.
3 авіаційні протикорабельні надзвукові крилаті ракети Х22 з стратегічних бомбардувальників Ту-22.
2 балістичні ракети "Іскандер-М", що випустили з Криму.

З цієї кількості були збиті 9 ракет - всі "Калібри" та всі "Іскандер-К". 

Інші 10 не збитих ракет дали "прильоти" у історичний центр Одеси та у район порту. Пошкоджено дуже багато житлових будинків та портова інфраструктура.

Постраждав Спасо-Преображенський собор, який належить православній церві московського патріархату - таким чином росіяни вдарили по своєму центру впливу, Внаслідок влучення ракети у праве крило будівлі там є руйнування аж до підвального поверху та зайнялася пожежа. Однак в цілому собор, збудований заново на початку 2000-х рр., встояв.

Дуже дісталося району на початку вулиці Преображенської, де пряме влучення ракети зруйнувало верхній поверх пам'ятника архітектури та пошкодило ряд сусідніх будинків.

Чи не найбільше постраждав район біля Сабанєєва мосту, де пошкоджено такі визначні пам'ятки архітектури як Будинок Вчених, будинок Поммера, музикальна школа Столярського та інші. Один старий будинок зруйновано.

Окрім того, є влучення і пошкодження будинків у ряді інших районів міста.

Внаслідок ракетного удару загинув охоронець в одному з будинків. Ще 19 людей поранені, 4 з них діти. 14 чоловік госпітализовано для медичної допомоги.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, росія таким чином намагається ізолювати Україну від єдиного фактично вихода до морю. А президент України Володимир Зеленський вже обіцяє потужну відповідь росіяним.

comments powered by HyperComments