Яким був 15-й масований удар ракетами по українській інфраструктурі (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 9 марта 2023, 11:42
Минулої ночі противник завдав 15-го масованого ракетного удару по об‘єктах критичної інфраструктури України. Одеса і Одеська область опинилися в числі постраждалих регіонів. Як завжди, аналізуємо події та наслідки.
Яким був 15-й масований удар ракетами по українській інфраструктурі (ВІДЕО)

Повітряна тривога тривала в Україні більше 7 годин, а конкретно в Одесі 5 годин 43 хвилини. Весь цей час росіяни запускали ракети і дрони. Залишається лише гадати - чи це росіяни так святкували 8 березня, чи то вони захотіли так відзначити день народження Тараса Шевченка.

Всі деталі у нашому відеоогляді.

Є влучення на інфраструктурних об'єктах Одеської, Кіровоградської, Вінницької, Львівської, Житомирської, Харківської областей і в районі Кривого Рогу. За даними ДТЕК, пошкоджені 3 теплові електростанції. Одеська область була частково знеструмлена протягом кількох годин. В Одесі зараз не працює електротранспорт. Внаслідок завданих ворогом пошкоджень опор та ліній електропередач в Одеській області діє режим екстрених погодинних відключень електроенергії.

Майже повністю знеструмлений Харків, там не курсує метро, стоять трамваї та тролейбуси.

Виникли затримки руху пасажирських потягів на залізниці, які розрудили завдяки резервним тепловозам.

Що ж відбувалося? Ворог здійснив 81 пуск ракет різного типу базування:
- 28 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з стратегічних бомбардувальників Ту-95;
- 20 пусків крилатих ракет морського базування "Калібр" - з двох надводних кораблів та одного підводного човна;
- 6 пусків надзвукових крилатих ракет повітряного базування X-22 з літаків Ту-22;
- 6 пусків крилатих ракет повітряного базування Х-47 "Кинджал";
- 8 пусків керованих авіаційних ракет: 2 – Х-31П; 6 – X-59;
-13 пусків зенітних керованих ракет С-300.

Крім того, здійснено 8 пусків ударних БпЛА "Shahed-136".

ППО України загалом із 48 крилатих ракет Х-101/Х-555, "Калібр" знищила 34 крилаті ракети, а також 4 дрони-камікадзе. Внаслідок організованої протидії 8 керованих авіаційних ракет Х-31П та Х-59 не досягли своїх цілей. Тобто, знешкоджено чи збито 42 ракети.

6 ракет та один безпілотник збиті над Одеською областю. 9 ракет знищили над Миколаївською областю.

Важливо, що українська ППО не моде протистояти ракетам "Кинджал", які росіяни у такій кількості вперше застосували за всю війну. Також не має можливостей протистояти ракетам Х-22 через їх дуже високу швидкість. І через невелику дальність запуску до 70 км фактично немає можливостей протидіяти ракетам С-300 - переобладнаним зенітним ракетам. Перед цим ударом росіяни досить довго тримали в морі 3-4 ударні кораблі, втім безпосередньо менше ніж за добу відвели всі ракетоносці в базу, щоб приспати пильність, а потім вийшли в море і відразу випустили ракети. З повітря росіяни перед цим кілька днів поспіль обмеженими силами атакували дронами та піднімали у повітря літаки МіГ-31, носії ракет "Кинджал" з метою виявити позиції ППО та обманути пильність зенітників. Тобто, цей удар показує, що росіяниретельно готувалися до ньогот- зібрали певну кілкість ракет, скільки змогли, проводили розвідку та намагалися ввести в оману ППО, змінювали тактику. Та великого результату, на який сподівалися росіяни, вони не отримали.

 

comments powered by HyperComments