Повітряні атаки і бавовна: оперативна ситуація 2 січня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 2 января 2023, 13:33
Розповідаємо у нашому першому за 2023 рік відеоогляді про події в Одесі та загальну оперативну ситуацію у перші два дня січня.
Повітряні атаки і бавовна: оперативна ситуація 2 січня (ВІДЕО)

Новорічна ніч в Одесі пройшла під сигнали повітряних тривог. Всього їх у цей час в Одеській області було дві - перша з половини одинадцятої вечора 31 грудня до чверті на першу вже 1 січня. І вже за 20 хвилин після цього в Одеській області пролунала і друга повітряна тривога, яка тривала до половини другої ночі. 

В цей час росіяни вчинили перший масовий удар безпілотниками-камікадзе по Україні. Безпосередньо Одеської області він не торкнувся. Але в цілому над Україною сили ППО збили у новорічну ніч 45 іранських дронів - 13 у останні хвилини 2022 року і 32 у перші пару годин 2023-го. При цьому "прорвався" десь до цілі під Києвом лише один дрон.

Другий такий масовий удар росіяни завдали у ніч з 1 на 2 січня. В Одеській області при цьому повітряну тривогу не оголошували - тому що основна загроза була у східних областях, у Миколаївській області та у Києві. Росіяни запустили 39 іранських дронів - і всі вони були збиті, в тому числі 7 над Миколаївською областю. Також зенітники знищили одну ракету Х-59 та два розвідувальні дрони "Орлан-10".

У перші дні 2023 року для Одеси та всієї України майже немає реальної загрози з моря. Оперативне з'єднання чорноморського флоту росії 1 січня налічувало 5, а 2 січня - 7 кораблів та катерів, серед них немає ракетоносців. Але не забуваємо, що ситуація може змінитися.

Може зрости загроза з повітря. І ось я про що. Командувач дальньої авіації російських військово-повітряно-так-звано-космічних військ генерал Сергій Кобилаш анонсував активну підготовку бомбардувальників до виконання широкого спектру задач, цитую, "в рамках участі дальньої авіації у так званій СВО". Коментую, що це означає. Всього перед початком війни росіяни мали 138 бомбардувальників - це 60 дуже старих ще турбогвинтових ТУ-95, 61 реактивний ТУ-22м3, 17 надзвукових ТУ-160. Бойових втрат цих літаків не було, однак до 10% бомбардувальників пошкоджені внаслідок ударів дронами по авіабазі Енгельс. Ця авіабаза - фактично єдина база стратегічної авіації росіян у європейській частині їх держави, вона під постійною загрозою нового удару. І тому росіяни змушені використовувати бомбардувальники з віддалених аеродромів аж у Сибіру чи у Заполяр'ї. Це призводить до дуже низької ефективності, дуже великого використання ресурсу літаків та поганої організації. Загалом це призведе всього за кілька тижнів до збільшення кількості несправностей та зменшенні кількості готових до вильоту бомбардувальників всього до 20-30 одиниць. До того ж, єдиний можливий сценарій їх використання росіянами - це ракетні пуски з великої дальності, оскільки ці бомбардувальники будуть негайно знищені у випадку входу в контрольований українською ППО повітряний простір.

На фронті знову без змін - вся та ж сама глуха оборона росіян майже скрізь, окрім продовження спроб штурму Бахмуту піхотою без підтримки артилерією та бронетехнікою. Загалом росіяни мають вже 107 440 "хороших русских", які у кращому випадку дбайливо запаковані у чорні пласткикові пакети, у гіршому - виконують функцію добрива для української землі чи корму для українських щурів та хробаків. Ще одна дуже цікава та важлива подія - це знищення кількох сотень окупантів як раз у новорічну ніч. Справа була такою. Кілька сотень "чмобіків" розташували у приміщеннях одного з ПТУ у окупованому місті Макіївка. Поряд з будівлями ПТУ росіяни поставили декілька вантажівок з боєприпасами. І як раз тоді, коли "чмобики" слухали новорічне привітання від хутіна - їх "привітали" з HIMARS. Результат очевидний - стали "хорошими русскими" від 200 до 600 "чмобіків" та знищений склад боєкомплекту. І такі ситуації на фронті не вперше - але вперше про це стало відомо широкому загалу на росії - і тепер там дуже перелякалия та шукають винних. Втім, це насправді означає лише одне - будь-яке скупчення російських військ, техніки чи якихось запасів на відстані до 70-80 км від лінії фронту обов'язково знищується. І це перетворює російську армію з моторизованої та насиченої технікою другої армії світу на голодний та деморалізований натовп "чмобіків".

Тому така армія, яка зараз є у росії - вона ніколи та нікого не зможе перемогти. Але через відсутність здоровго глузду у російського керівництва у особах путіна, шойгу, лаврова, суровікіна, прігожина та інших ця армія може завдати нам ще дуже багато лиха. А поки що з кожною хвилиною, кожною годиною, кожним днем - ця окупаційна армія втрачає боєздатність ще більше, гниє та розвалюється. 

 

comments powered by HyperComments