Оперативна ситуація 22 серпня: удари ЗСУ по мостам та російські ракетні обстріли (ВІДЕО)

Понедельник, 22 августа 2022, 18:20
Оперативна ситуація 22 серпня. Події на фронті, в Одеській області та на морі.

Останніми днями в Одеській області дуже часто оголошують повітряні тривоги, іноді навіть декілька разів за годину. За останні дві доби було два ракетних обстріли Одеської області.

Перший з цих обстрілів був біля 3-ї години ночі 21 серпня. Тоді росіяни обстріляли Одеську область 5 ракетами "Калібр", з яких 2 збили, а 3 влучили у сільскогосподарське підприємство на території Одеського району.

Після цього росіяни через своє міністерство так званої оборони написали, що обстріляли населений пункт Майорське Одеської області. Селище з такою назвою дійсно є в Захарівській громаді - в Роздільнянському районі. Тобто, росіяни не можуть навіть подивитися на загальнодоступну карту Одеської області, і це перший фейк. Також вони доповіли про знищення складу з ракетами для установок HIMARS та зенітними ракетами західного виробництва. І це другий фейк - тому що нахіба взагалі зберігати ракети з далекобійністю 70 км десь дуже далеко від лінії фронту. Третій фейк стосувався відеоролику, опублікованого деякими телеграм-каналами, на якому зображений запуск двох ракет з російскього фрегата типу 11356 з поясненням - що це саме удар по Одеській області 21 серпня. Але є один нюанс - на відео запуск ракет з фрегату відбувається вдень, а обстріл був здійснений о 3-й годині ночі. А четвертий фейк - це взагалі про всю цю ситуацію. Тому що судячи з опублікованих оперативним командуванням "Південь" кадрів, росіяни дійсно просто зруйнували ферму та невелике зерносховище. 

Другий обстріл Одеської області стався вранці 22 серпня. З літака Су-35, що летів в цей час над Чорним морем, випустив ракету Х-59. Ракета влучила в один з інфраструктурних об'єктів.

В результаті ніхто не постраждав.

Кажучи про Одеську область, я зазначу, що сьогодні було відкрито рух по залізниці між станцією Березино на півдні Одеської області та молдавською вузловою станцією Басарабяска. Це дуже полегшить залізничну логістику до портів Рені та Ізмаїл. Продовжує роботу "зернового коридору". Вже майже 30 суден відправилися з портів Одеса, Чорноморськ та Південний, при цьому 18 суден прийшли під завантаження. Розширюється діяльність Українського Дунайського пароплавства - однієї з найбільших судноплавних компаній, які працюють на Дунаї.

На морі росіяни тримають 5 ракетних кораблів - 4 надводних та підводний човен у складі оперативного з'єднання. При цьому фрегат "Адмирал Макаров" сьогодні повернувся до Севастополя.

У самому окупованому Севастополі вчора лунала повітряна тривога. Загалом, різноманітна "бавовна" в Криму стала таким звичайним явищем, що надалі я буду відзначати лише найважливіші прояви цього чудового явища. Наприклад, коли бавовна трапиться на Кримському мосту чи на одному з кораблів у Севастополі.

Але продовжу тему бавовни. Вчора вночі ЗСУ зробили бавовну на мосту через Дніпро по Каховській ГЕС. Міст тепер знову недоступний для проїзду. Це було вночі. А вдень 22 серпня ще одна бавовна у Новій Каховці ліквідувала великий склад боєприпасів.

Також сьогодні вдень росіяни спробували провести по нашвидкуруч відремонтованому Антонівському автомобільному мосту колону вантажівок. І саме в цей момент туди прилетіла бавовна у вигляді ракетно-артилерійського удару. Скоріш за все, одна чи декілька вантажівок везли боєприпаси - тому що їх детонація спричинила таке руйнування одного з прольотів мосту, що відремонтувати його вже неможливо в принципіі.

На фронтах росіяни відновили наступальні дії. І навіть змогли вчора дещо просунутися вперед у Херсонській області та на Донбасі. А вже сьогодні росіян знову відкинули назад. 

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний сьогодні озвучив втрати української армії - це близько 9 тисяч людей за півроку. Порівняємо, що у росіян втрати за офіційними даними Генштабу ЗСУ на 22 серпня - вже 45 400, а за неофіційними щотижневими зведеннями, які надають путіну - майже 60 тисяч.  Таким чином, успішна демілітарізація російської армії триває. 

comments powered by HyperComments