97 днів війни: санкції проти росії та нова зброя для України (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 31 мая 2022, 09:45
Головні події війни 31 травня - в Одеській області, на морі, на фронті та політична ситуація.
97 днів війни: санкції проти росії та нова зброя для України (ВІДЕО)

Йде 97-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 31 травня. В Одеській області спокійно, без обстрілів, лише вчора вдень була повітряна тривога.

Тим часом оперативне командування "Південь" показало кадри руйнувань на мості через Дністровський лиман. Міст дійсно був пошкоджений від влучань ракет Х-22 вчора, 30 травня, рух по ньому неможливий, а ремонт наразі є недоцільним.

Через шторм на морі росіяни значно скоротили склад свого угруповання у Чорному морі. Зараз у ньому є лише один корабель з крилатими ракетами "Калібр" - це один з фрегатів проекту 11356. Інші відійшли до Севастополя на ремонт та забезпечення. Окупанти везуть підкріплення на острів Зміїний - десантним катером типу "Дюгонь" та швидкісними катерами типу "Раптор".

Нічого, росіяни скоро отримають американські ракети "Гарпун". Так, я не обмовився, передані Україні ракети "Гарпун" насправді призначені саме для російських кораблів. Але з деякими нюансами - тобто, після отримання такої якісної та високоточної зброї будь-який російський корабель повинен змінити позицію та приєднатись до крейсера "Москва".

На фронті важко, на фронті без змін. Продовжується наступ росіян на Северодонецьк, який зустрічає дуже сильний спротив - і захлинається. Натомість армія України продовжує три наступальні операції - одну у Харківській області та дві у Херсонській. Тут поступово, дуже обережно, розвивається успіх ЗСУ.

А для цього успіху Україна отримує ще партію НАТОвської артилерії - це продовження поставок французських установок "Цезар", це 8 словацьких "Зузана-2" (третина від їх загального парку у Словаччині), американські М109 та інші. США таки передають РСЗВ М270 та HIMARS, але з ракетами дальністю до 70 кілометрів. Так, це не 300-кілометрові ракети, але це означає можливість знищення всього, що є у ворожому тилу з великої відстані та з великою точністю.

Європа погодила шостий пакет антиросійських санкцій. Це, якщо коротко, ембарго приблизно на 2/3 обсягу закупівель нафти у росії, це відключення від системи SWIFT російського "Сбербанку", це персональні санкції проти ряду їх політиків та бізнесменів та багато іншого. 

Одеса встановила побратимські відносини з італійською Венецією.

Тому - разом до перемоги. Це не буде швидко, але це абсолютно однозначно до перемоги України.

 

comments powered by HyperComments