36-й день війни: куди йдуть російські кораблі біля Одеси, ворог готує новий наступ на Донбас (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 31 марта 2022, 22:18
Як завжди, підбиваємо підсумки чергового, вже 36-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. В Одесі знову спокійно, але неподалік в морі росіяни готують своїми кораблями щось неприємне. Також вони перегруповують сили для нового наступу на Донбасі.
36-й день війни: куди йдуть російські кораблі біля Одеси, ворог готує новий наступ на Донбас (ВІДЕО)

Останній день березня в Одесі знову був спокійним і це добре. Адже завдяки успішним діям протиповітряної оборони всі спроби росіян атакувати Одесу з літаків чи шляхом ракетного обстрілу залишаються безрезультатними для ворога. Але при цьому в Одесі декілька разів на день лунали сирени повітряної тривоги.

А з моря російські військові кораблі починаючи з 26-27 березня не наважуються підходити близько до берега Одеси та Одеської області. І ось чому. Коли вони намагалися ще 21 березня обстрілювати Одесу з корабельної артилерії - то їм дали відповідь, причому один із російських кораблів було пошкоджено. А згодом, 24 березня в порту окупованого Бердянска було знищено один з російських десантних кораблів, а ще два - пошкоджено. І це дуже вплинуло на агресивні наміри російського командування, зокрема командуючого їх чорноморським флотом адмірала Осипова.

Але російські кораблі залишаються в морі неподалік від Одеси, і я за ними слідкую за відкритими даними космічних знімків. Так, по даним на 30 березня з'єднання з 10 кораблів було десь в 20 милях від Затоки та дещо далі від Одеси. Дивимось на карті. Серед них - один з нових ракетних фрегатів, 1 новий десантний корабель "Петр Моргунов", ще три більш старі десантних кораблі проекту 775, ракетний корвет проекту 22160. На 14 миль південніше знаходився ракетний крейсер "Москва", без супроводу. 

При цьому основне з'єднання йшло курсом на південний схід, тобто у напрямку Севастополя, а крейсер "Москва" - на південь.

Сьогодні вранці речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук трохи налякав одеситів, коли розповів, що російський фрегат "Адмірал Макаров" у Севастополі приймає боєкомплект ракет "Калібр" для наступного удару по одному з міст України, в тому числі й Одеси. Місцеві видання відразу почали миготіти заголовками накшталт "Русский военный корабль готовится обстреливать Одессу ракетами" і тому подібними. Трохи заспокою. У складі чф рф наразі лише чотири надводні кораблі можуть нести ракети "Калібр" - це три фрегати проекту 11356, названі на честь адміралів часів російсько-японської та першої світової війни, які не виграли жодного морського бою, ще ті були невдахи, та той самий корвет "Василий Быков", який ми помилково вважали потопленим на початку березня - але потопили, скоріш за все однотипний "Павел Державин". 

Так ось, ці 4 кораблі можуть нести всього по 8 ракет "Калібр", ще по 6 таких ракет можуть брати підводні човни чорноморського флоту росії - всі, крім більш старої субмарини "Алроса". Тому масованого ракетного обстрілу вони вчинити не можуть - нічим. Окрім цього, вони ще жодного разу не стріляли одним залпом більш як 8 ракет. А з такими "точковими" ракетними обстрілами наша ППО впорається.

Тепер трохи щодо ситуації на фронтах. Тут, з одного боку, все добре. Росіяни втікають з-під Києва. При цьому ті іх частини, які зайшли в 30-кілометрову зону навколо Чорнобильскої АЕС, через власну недбалість та відсутність мізків у командування зазнали променевої хвороби - і тому російські солдати перетворюються на радіоактивний попіл. Вони відступають і з самої атомної станції.

На напрямку біля Броварів частину російських сил оточили. У Сумській області відбито значні території між Тростянцем та Сумами. Українські війська вже контролюють основні автошляхи до Сум. Можна прогнозувати, що успішний контрнаступ може зняти загрозу повної блокади з Чернігова. Звільнюють села у Сумській, Запорізькій та Херсонській області. Біля Херсону йде повільний контрнаступ української армії - методом невеликих операцій та інфільтрації у глибину російської оборони.  

Але все це "компенсується" намірами росіян організувати наступ з району на південь від Харкова з метою оточити українське угруповання сил ООС на Донбасі. Саме туди вони перекидають свої найбоєздатніші частини від Києва, туди йде все поповнення. Це небезпечна загроза, але вона буде відбита - адже наміри ворога не стануть несподіванкою. А сил і засобів, щоб відбити російський наступ, у армії України вистачає.

Ростуть втрати росіян, які вже перевищують 17 500 чоловік, 614 танків, 1735 бронемашин, 135 літаків та іншу техніку. 

Російські сили тануть на очах. І без мобілізації, масової мобілізації вони просто не зможуть продовжувати бойові дії - і я кажу не лише про активні наступальні операції, а й про оборону тих районів, які вони захопили. Тому прогноз військових операцій на найближчі кілька днів такий. Росіяни дійсно спробують ще один наступ на Донбасі, від успіху якого буде залежати все.

Якщо українська армія відіб'є цей наступ з великими втратами для ворога -  то росія втрачає стратегічну ініціативу у боях на фронті, зможе, у кращому випадку, лише оборонятися, а у гіршому - весь фронт "посипеться". Саме цей варіант є найбільш вірогідним, оскільки наша армія готова до ворожого наступу і має для росіян багато "сюрпризів".

Якщо успіх цього наступу буде у росіян - то, навпаки, саме росія збереже можливість вести ще деякий час активні операції, а армія України буде вимушена вести дуже важку оборону та відступати.

Але у будь-якому випадку росіяни ще довго зможуть проводити повітряні нальоти та ракетні обстріли, в тому числі з території біларусі. Хоч і зазнають при цьому великих втрат. 

Втім, у більш стратегічному обсязі росія вже програла цю війну. І програла тому, що не змогла здобути жодної з поставлених цілей, вимушена імпровізувати в умовах дефіциту часу, сил та дуже великих втрат - та ще й в умовах дії санкцій, які просто придушили російську економіку. І саме тому ми впевнено кажемо - путін буде знищений, перемога буде за Україною.

comments powered by HyperComments