Українські ЗРК "Бук" будуть стріляти американськими ракетами " Sea Sparrow"

Пятница, 21 апреля 2023, 15:20
Україна може отримати американські зенітні ракети RIM-7 "Sea Sparrow" для наявних зенітно-ракетних комплексів "Бук" ще радянського виробництва.
Українські ЗРК "Бук" будуть стріляти американськими ракетами " Sea Sparrow"

Коли в лютому 2022 року Росія розширила свою війну проти України, українські військово-повітряні сили мали на озброєнні близько 72 зенітно-ракетних комплексів «Бук». Ці системи - це гусенична машина з екіпажем з чотирьох людей, вбудованим радаром і пусковою установкою для чотирьох двотонних ракет, кожна з яких має радіус дії приблизно 30 кілометрів.

Як пише Forbes, це не найбільш чисельні установки ППО в українському арсеналі. Але вони досі були "одними з найкращих". Саме "Буки" поблизу фронту стали причиною того, що Росія втратила приблизно 250 винищувачів, гелікоптерів і безпілотників за 14 місяців війни.

"Найефективнішими українськими ЗРК проти російських літаків були і залишаються ... ЗРК "Бук". Тому що в його випадку транспортер-носій і радіолокаційні машини виступають як окремі несподівані загрози, а не сформовані батареї поруч зі звичайними радіолокаційними станціями виявлення цілей і командними машинами2, - зауважують Джастін Бронк, Нік Рейнольдс і Джек Уотлінг з Королівського інституту об'єднаних сил (RUSI) у Лондоні у своєму звіті про перші місяці війни за небо України.

Російські сили вивели з ладу близько десятка українських ЗРК "Бук". Але ці втрати не найбільша проблема українських ППО. Справжня проблема - це дефіцит ракет. Ракети 9М38, які запускає "Бук", виробляються в Росії. Українські запаси були сформовані ще в часи СРСР. І тепер, після 14 місяців війни, вони закінчуються.

Саме тому в січні США пообіцяли надати Україні невизначену кількість ракет Raytheon RIM-7 Sea Sparrow. А все тому, що в 2012 році польський виробник зброї зміг поєднати установки "Бук" з ракетами американської розробки, зробивши їх взаємосумісними.

"Ракета RIM-7, якою зазвичай озброюють військові кораблі, на чверть менша за 9M38 і має дещо меншу дальність польоту. Але американська ракета використовує таке ж напівактивне радіолокаційне наведення, як і радянська. І з деякими змінами в пусковій установці, RIM-7 сумісна з усією системою "Бук", - пояснює Forbes.

"Ми знаємо це напевне, тому що ще в 2012 році польська компанія пропонувала іноземним покупцям "Бук" з ракетами Sea Sparrow. Польський виробник ракет WZU поєднав пускову установку з найновішою моделлю Sea Sparrow, а саме з RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile. Але ніщо не заважає тій же пусковій установці "Бук" працювати і зі старішою RIM-7. Стабільне постачання надлишкових американських РІМ-7 могло б допомогти вирішити одну з найболючіших проблем України - дефіцит засобів протиповітряної оборони середнього і дальнього радіусу дії», - додає видання. Ракети Sea Sparrow для "Буків" можна доставити швидко.

comments powered by HyperComments