Повітряний удар Ізраїля по Ірану: відплата за іранські обстріли

Марк Врублевський  |  Субота, 26 жовтня 2024, 10:26
У ніч на 26 жовтня 2024 року Ізраїль здійснив серію повітряних ударів по військових об'єктах в Ірані. Ці удари стали відповіддю на масштабний ракетний обстріл Ізраїлю, який відбувся 1 жовтня 2024 року.
Повітряний удар Ізраїля по Ірану: відплата за іранські обстріли

Вночі 26 жовтня (близько 2.30 за Києвом), Ізраїль завдав ракетного удару по Ірану. За даними Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), удари були спрямовані на виробництва ракет, ракетні комплекси класу "земля-повітря" та інші військові цілі. Ударів по ядерним чи нафтовим обʼєктам не було. 

Нічний удар по Ірану

Загалом було використано понад 100 літаків, в т.ч. F-35. Уражено понад 20 військових об’єктів, в тому числі місця виготовлення ракет, якими атакували Ізраїль, штаб-квартира КВІР та військові бази Ірану.

Ізраїльські військові заявили, що ці удари були відповіддю на багатомісячні безперервні атаки іранського режиму та його союзників проти Держави Ізраїль. 

Представник ЦАХАЛ Даніель Хагарі зазначив, що Ізраїль має право та обов'язок відповідати на такі атаки, як будь-яка інша суверенна країна у світі.

"Атака Ізраїлю на Іран завершилась. Ми завершили точну атаку, яка тривала кілька годин, кількома хвилями атак і в кількох районах Ірану у відповідь на напади іранського режиму на Державу Ізраїль в останні місяці. Атаку було здійснено десятками винищувачів, літаків-заправників та літаків-розвідників. Атаку було здійснено на відстані понад 1600 км. Держава Ізраїль сьогодні має ширшу свободу дій у повітрі, зокрема й в Ірані. Атаку завершено. Ізраїль атакував військові об'єкти у трьох провінціях - Тегерані, Хузестані та Іламі." - йдеться у повідомленні ЦАХАЛ.

Іранські ЗМІ повідомили про потужні вибухи у Тегерані. Телекомпанія NBC News поінформувала, що удари Ізраїлю по Тегерану були завдані по казармах і складах зброї.

Скоріше за все, всі ключові об'єкти ППО та ПРО Ірану знищені.

Реакція Ірану

Іран закрив свій повітряний простір у відповідь на удари Ізраїлю. За офіційними повідомленнями, повітряний простір країни буде закрито до 9:00 суботи за місцевим часом. 

Іранська протиповітряна оборона підтвердила, що удари були завдані по військових об'єктах у провінціях Тегеран, Хузестан та Ілам.

Телеканал Al Mayadeen розповів, що Тегеранському аеропорту Хомейні не було завдано шкоди, нафтові об'єкти також не постраждали.

Командування армії Ірану заявило, що більшість атак у Тегерані було успішно відбито, усі ворожі повітряні цілі було збито. «Імовірно, метою ударів Ізраїлю стали об'єкти Корпусу вартових Ісламської революції, розташовані в передмістях іранської столиці», — йдеться в заяві іранських військових.

Водночас, іранське агентство Fars News уточнює, що цілями ізраїльського удару були військові бази на заході та південному заході Тегерана.

Міжнародна реакція

США закликали Іран не відповідати на ізраїльські атаки, попередивши про можливі наслідки у разі ескалації конфлікту. Водночас, Ізраїль повідомив Сполученим Штатам про свої наміри незадовго до початку ударів.

Про це заявив глава Пентагону Ллойд Остін міністру оборони Ізраїлю Йоаву Галланту під час телефонної розмови. "Міністр Остін підтвердив тверду відданість Сполучених Штатів безпеці та праву Ізраїлю на самооборону", - йдеться в повідомленні.

Глава Пентагону також відзначив посилення позицій збройних сил США в регіоні для захисту американського персоналу, Ізраїлю та партнерів перед загрозами з боку Ірану і підтримуваних ним терористичних організацій. "Держсекретар також наголосив на рішучості Сполучених Штатів не дозволити будь-кому скористатись напруженістю і розширити конфлікт у регіоні", - зазначили в оборонному відомстві.

 

comments powered by HyperComments