По Україні росіяни завдали найпотужніший повітряний удар за всю війну

Олександр Вельможко  |  Понеділок, 26 серпня 2024, 19:29
Вранці 26 серпня росіяни вперше з початку липня завдали дійсно масований повітряний удар, поєднавши велику кількість ракет з кораблів, стратегічної авіації та дронів-камікадзе типу "шахед". Одеса теж опинилася під ударом. Загалом це був напотужніший повітряний удар за всю війну.
По Україні росіяни завдали найпотужніший повітряний удар за всю війну

Ще з ночі стало відомо про запуск росіянами великої кількості "шахедів" з кількох напрямків. Запускали їх аж до самого ранку. Потім після 4-ї години ранку було зафіксовано зліт 11 стратегічних бомбардувальників Ту-95 - 6 з авіабази Оленья, 4 з бази Енгельс та 1 з бази Дягілево. Пізніше для повітряного удару було задіяно ще 6 бомбардувальників Ту-22, які злетіли з бази Шайковка.

Після 11:30 стало відомо про повторний виліт бомбардувальників Ту-95 з авіабази Оленья. Потім злітали ще літаки Ту-22, але все це були перебазування. При цьому один з Ту-95 вже вдень зник з радарів, куди саме - поки що невідомо, хоча дуже хотілося б, щоб він впав.

Крім того, вперше з червня для ракетного удару було задіяно флот - у море з Новоросійську вийшли 4 ракетоносці - 2 підводних човни, фрегат та корвет з загальним залпом до 24 ракет.

В Одеській області повітряна тривога була з 5:44 по 10:17. В інших областях - іноді навіть значно довше через тривалу атаку "шахедів". Навіть після 11-ї години дня у повітряному просторі України ще залишалися 16 "шахедів", а після 13-ї - все ще було 8 не збитих дронів. Останній "шахед" збивали аж після 15-ї години. 

Польща заявила, що один із російських дронів залетів на їх територію під час ранкової атаки. При цьому у повітря підіймалася польська авіація. Припускають, що БпЛА міг впасти в районі містечка Тишовце за 25-30 км від кордону. Пошуки ще тривають. 

Ракетний удар та атаки дронів були спрямовані по всій Україні, з акцентом на енергетичну інфраструктуру, постраждали 15 областей. Особливістю стало те, що більшість "шахедів" летіли вже вранці, у світлий час - щоб, скоріше за все, максимально завантажити систему ППО та виявити характер її роботи безпосередньо перед пусками ракет та вже під час ракетного удару. Також це був перший дійсно комбінований удар з різними типами ракет і дронів аж з першої половини липня. Тобто, протягом більш як місяця росіяни збирали ракети та велику кількість "шахедів" саме для масованого удару. Хоча перед цим вони запускали одного разу аж 90 дронів - у ніч на 31 липня.

За першими попередніми даними від президента України, всього росіянами було випущено понад 100 ракет різних типів і близько 100 "шахедів". Потім, вже надвечір, президент заявив про мінімум 127 ракет і 109 дронів, випущених росіянами. За загальною кількістю засобів ураження цей удар можна вважати найпотужнішим за весь час повномасштабної аійни.

На Одесу та Одеську область було спрямовано не менше 3 ракет "Калібр", які заходили на місто з півночі - тобто, змінивши курс вже над українською територією. За повідомленням Одеської ОВА, росіяни атакували цивільну та енергетичну інфраструктуру, внаслідок атаки семеро людей отримали поранення, серед них троє дітей. Внаслідок падіння уламків ракет пошкоджено приватні будинки та велика кількість автотранспорту. Також в Одесі та Одеському районі є збої в роботі електроенергії.

За офіційними даними Командування Повітряних сил, ситуація в українському небі була такою. Всього росіяни запустили рекордно багато засобів ураження - 236, а саме згадані 127 ракет та 109 дронів, в тому числі:
- 77 крилатих ракет "Х-101" з бомбардувальників Ту-95 - з Каспійського моря та з Волгоградської області, по 7 ракет на літак,
- 28 крилатих ракет "Калібр" з кораблів та підводних човнів
- 3 надзвукові крилаті ракети Х-22 з бомбардувальників Ту-22 над повітряним простором Воронезької області.
- 3 аеробалістичні ракети "Кинджал" з винищувачів МіГ-31К, що були над Рязанською та Липецькою областями.
- 6 балістичних ракет "Іскандер" або північнокорейських KN-23, що запускалися з Криму, Курської та Воронезької областей.
- 10 авіаційних крилатих ракет Х-59 з літаків тактичної авіації Су-34 та Су-57 з районів Маріуполя та Бєлгородської області.
- 109 дронів-камікадзе типу "шахед" з традиційних локацій - з мису Чауда в Криму, з Єйську та Приморсько-Ахтарську - загалом з півдня та з Курської області з північного сходу, 

Внаслідок вдалих дій системи ППО було збито:
- 99 крилатих ракет Х-101, "Калібр", Х-59
- 1 надзвукову ракету Х-22
- 1 аеробалістичну ракету "Кинджал",
- 1 балістичну ракету "Іскандер" чи північнокорейську.
- 99 дронів-камікадзе.

Загалом, було збито 201 повітряну ціль з 236 запущених - таким чином, загальна ефективність ППО цього довгого дня склала 85%%. У сегменті ракет взагалі було збито 102 з 127 запущених, з ефективністю ППО у 80%. Проти крилатих ракет ППО відпрацювала на 84% - збито загалом 100 ракет з 118. "Балістику" збивали не так ефективно - тут показник ППО склав 16%. - збито 1 ракету з 6. Також збито 1 з 3 гіперзвукових аеробалістичних ракет. А ось щодо дронів-камікадзе ППО показала ефективність 90%, збивши 99 дронів з 109. При цьому слід зауважити, що частина дронів та крилатих ракет, які не були збиті - впали або у воду, або кудись, або залетіли у Польщу - і, таким чином, не завдали шкоди.

По всій Україні ще під час удару запроваджено режим екстрених відключень електроенергії, який після 11-ї години почали поступово замінювати на погодинні графіки. На залізниці через знеструмлення частина пасажирських поїздів йде з затримкою, під тягою резервних тепловозів. В Одесі на певний час припинив роботу електротранспорт. У Києві метро працювало як укриття, рух через мости на по наземній ділянці припинявся. Також у столиці розгортають пункти незламності. Пошкоджена два енергетичні об'єкти у Київській області. У Луцьку цілеспрямовані атаки "шахедів" пошкодили два житлові будинки. У Житомирі немає світла та води, у Вінницькій області є влучення у об'єкт критичної інфраструктури. Є також "прильоти" у Кропивницькому та Рівному, є влучення по об'єкту промисловості у Полтавській області. У Львівській області атаковані енергетичні об'єкти, у місті й області частково виникли перебої з електропостачанням. У Запорізькій області ракети влучили у обʼєкт енергетичної інфраструктури, там пожежа, Запорізька ОВА повідомляла про загиблого в області.

comments powered by HyperComments