Унікальні кадри російського корабля в Одесі: як виглядав знищений "Цезар Куніков"

Четверг, 15 февраля 2024, 14:10
Вперше публікуємо унікальні кадри візиту російського десантного корабля "Цезар Куніков" до Одеси 4-11 травня 2010 року, поєднані з відео останніх хвилин цього корабля країни-агресора, знищеного ударом українських морських дронів біля берегів Криму 14 лютого 2024 р.
Унікальні кадри російського корабля в Одесі: як виглядав знищений "Цезар Куніков"

Великий десантний корабель російського чорноморського флоту "Цезар Куніков" у травні 2010 року здійснив офіційний візит до Одеси - і це був чи не єдиний візит російського корабля до нашого міста у ХХІ столітті. Виключенням був ще один захід двох російських кораблів під час спільних навчань ще на самому початку 2000-х.

"Цезар Куніков" увійшов до Одеси вранці 4 травня і подався геть 11 травня. Зустрічали його прибічники проросійської політичної партії Наталії Вітренко та інші мешканці Одеси, які мали проросійську політичну позицію - не рахуючи журналістів та тих одеситів, які просто цікавилися бойовим кораблем як таким. Зокрема, під час швартовки десантного корабля чф рф біля одеського морського вокзалу його зустрічали навіть з прапором російської педерації. А сам візит був широко висвітлений у медіа, підконтрольних вже тоді проросійському місцевому політику Ігорю Маркову, який мав "кишенькову" політичну партію "родина", а зараз втік до росії та став зрадником України. 

Радимо звернути увагу на обличчя російських моряків - серед них багато різноманітних представників корінних сибірських національностей, зокрема бурятів. А також на символічно залишену кимось із російських моряків порожню пляшку від пива "десант". 

На той момент "Цезарь Куніков" вже був відомим своєю участю у агресивній війні росії проти Грузії у 2008 р. Згодом він приймав участь і у російській інтервенції до Сирії. Корабель був у складі російської ескадри, яка у кінці лютого - початку березня 2022 р. сконцентрувалася біля Одеси з метою висадки десанту прямо у місті, на пляжах Лузановки. Але тоді через загрозу відповіді ЗСУ, що могла призвести до знищення як десанту, так і кораблів від вогню артилерії та РСЗВ, російський флот спочатку відступив, а потім відмовився від планів широкомасштабного морського десанту.

Замість своєї прямої задачі "Цезар Куніков" та інші десантні кораблі росіян у Чорному морі зайнялися забезпеченням логістики окупантів, підвозячи боєприпаси, техніку та спорядження до окупованих портів Азовського моря, а також між портами Краснодарського краю і окупованим Кримом. Під час одного з таких рейсів 24 березня 2022 р. у порту Бердянська українським ракетним ударом було уражено і знищено російський десантний корабель "Саратов", а ВДК "Цезар Куніков" і "Новочеркасськ" отримали пошкодження від детонації, хоча і змогли втекти. 

Після цього і "Цезар Куніков", і "Новочеркасськ" так і не були відремонтовані повністю і не відновили боєздатності, внаслідок чого лише зрідка використовувалися суто як вантажні судна для військових перевезень. 

Вранці 14 лютого 2024 р. "Цезар Куніков" був успішно уражений атакою морських дронів Magura V5 підрозділу "Група 13" Головного управління розвідки Міноборони України. Внаслідок двох-трьох влучень дронів у лівий борт в районі машинного відділення та у корму корабель втратив хід, на ньому пролунали вибухи і здійнялася пожежа, після чого він перекинувся на лівий борт і затонув. Цьому могло передувати ще одне влучення у носову частину.  На відео, опублікованому ГУР, показано моменти атаки - і при цьому видно, що основне штатне озброєння корабля - дві спарені 57-мм автоматичні гармати, - не працювали. 

Великий десантний корабель проекту 775 "Цезар Куніков" спущений на воду у Польщі в 1986 році. Його довжина – 112,5 м, ширина – 15 м, осадка – 3,7 м. До зустрічі з українськими дронами на ньому були: 2х2 57-мм артустановки АК-725, 4х8 ПУ ПЗРК, 2х30 122-мм ПУ НУРС 215 "Град-М" та 87  членів екіпажу. 

Можливості десантних кораблів проекту 775 з висадки десанту наступні:

10 середніх танків і 340 осіб.
12 одиниць бронетехніки та 340 осіб.
3 середні танки, 3 САУ 2С9 «Нона-С», 5 МТ-ЛБ, 4 вантажні автомашини і 313 чол.

або:

варіант 1 — 13 середніх (основних) танків;
варіант 2 — 13 БТР ;
варіант 3 — 20 вантажних автомобілів;
особовий склад десанту (при першій-ліпшій нагоді завантаження) — 150 чол.

Розміри вантажного відсіку 55 × 6,5 × 4,5 м + 40 × 4,5 × 4,5 м, Маса вантажу — до 480 тонн. Десант розміщується в декількох кубриках і офіцерських 4-місних каютах .

Відзначається, що пошуково-рятувальна операція росіян успіху не мала - всі, або більшість членів екіпажу "Кунікова" відправилися на концерт Кобзона у вигляді вантажу 200.

comments powered by HyperComments