У Чорному морі росіяни вчинили провокацію проти судноплавства

Понедельник, 14 августа 2023, 13:13
Розбираємося в деталях російської провокації у Чорному морі, коли російський військовий корабель начебто відкрив вогонь та здійснив огляд нейтрального торгівельного судна.
У Чорному морі росіяни вчинили провокацію проти судноплавства

Напередодні, 13 серпня міноборони рф заявило, що вранці 13 серпня у Чорному морі патрульний корабель «Василій Биков» попереджувальними пострілами з автоматів зупинив суховантажне судно «Сукра Окан» під прапором Палау, яке прямувало до порту Ізмаїл. Щоб оглянути його, російські військові висадилися на нього з гелікоптеру Ка-29, а після огляду — відпустили.

В МЗС України засудили дії росіян, проте не надали деталей інциденту. Лише підтвердили, що турецький суховантаж «Сукра Окан» під прапором Палау прямував до порту «Ізмаїл» Одеської області.

За даними сервісу MarineTraffic, кінцевим пунктом призначення «Сукра Окан» був румунський порт Сулина у гирлі Дунаю біля кордонів з Україною. Водночас російські пабліки поширили відео, як стверджується ними, огляду «Сукра Окан» російськими військовими. Поряд із судном можна побачити Ка-29, на який вони завантажуються.

Ці кадри суперечать інформації OSINT-розслідування видання InformNapalm. Спираючись на свідчення екіпажу танкера Olvia, що спостерігали за подіями з відстані, вони стверджували, що десантування, як і пострілів, не було. Судно, проігнорувавши вимоги росіян, тимчасово змінило курс у напрямку територіальних вод Туреччини. Журналісти звернулися до моряків Olvia за додатковим коментарем після появи відповідного відео: Джерело стверджує, що якщо пізніше догляд «Сукра Окан» і був, тоді він відбувся вже в територіальних водах Туреччини і тому з танкеру Olvia вже цього не побачили. І моряки не могли припустити, що росіяни полізуть доглядати судно в територіальних водах однієї з країн НАТО.

Офіційних коментарів з боку Туреччини поки не було.

Віце-прем’єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що Мінрозвитку  не може підтвердити правдивості заяви міністерства оборони країни-агресора рф щодо огляду та обстрілу судна «Сукра Окан».

"Україна не може підтвердити достовірність викладеної інформації. Однак сам факт спекуляції навколо цього судна з метою залякувань та перешкоджання руху торговельних суден - є грубим порушенням росією норм міжнародного права. Такі дії є нехтуванням принципами свободи судноплавства, закріпленими Конвенцією ООН з морського права 1982 року, а також порушенням норм Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі, 1974 року, депозитарієм якої є Міжнародна морська організація", - зазначив Кубраков.

Він додав, що окрім шантажу всього світу продовольством, росія вдалася до терору в Чорному морі і цей акт є відвертим зневажанням прав чорноморських держав на вільне судноплавство та прав іноземних суден на мирний прохід територіальним морем прибережних країн. 

"Ми закликаємо ІМО та партнерів жорстко відреагувати на дії росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів до російської федерації як країни-члена ІМО", - підкреслив посадовець.

Також в Мінрозвитку додали, що для уникнення провокацій капітанам суден, які прямують в напрямку до/з українських морських портів, рекомендується здійснювати рух суден якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря, територіальними водами Турецької Республіки, Республіки Румунія та Республіки Болгарія.

Наразі балкер рухається у напрямку Суліни.

comments powered by HyperComments