Ніколи не бежіть поперед батька в пекло...

Сергей Стеблиненко  |  Суббота, 6 апреля 2024, 18:15
Схоже, ми трошечки передчасно зраділи, коли почали святкувати побиття російської авіації на аеродромах ворога ще до того, як х'явилася офіційна інформація про ураження літаків з боку ГУР чи СБУ.
Ніколи не бежіть поперед батька в пекло...

Інститут вивчення війни (ISW) поки що не знайшов жодних візуальних підтверджень того, що українські війська завдали шкоди або зруйнували літаки чи об'єкти інфраструктури на жодній із чотирьох авіабаз, які атакували безпілотники в ніч на п'ятницю.

Військові аналітики зазначили, що геолокаційні кадри показують вибухи і активацію російських засобів протиповітряної оборони біля всіх авіабаз, окрім авіабази під Єйськом.

Супутникові знімки, отримані 4 квітня, вказують на те, що:

- на авіабазі в Енгельсі було: три важкі стратегічні бомбардувальники Ту-160, п'ять стратегічних бомбардувальників Ту-95, транспортний літак Іл-76 і бомбардувальник Ту-22;

- десять навчально-бойових літаків Л-39, п'ять транспортних літаків Ан-26, транспортний літак Ан-74, транспортний літак Ан-12, чотири літаки Су-27, чотири літаки Су-25, один літак Су-30, кілька вертольотів Ка-52 і Мі-8 на авіабазі Єйськ;

- 29 літаків, в основному Су-34, на аеродромі Морозовськ.

ISW також зауважив, що українські удари з безпілотників, як правило, націлені лише на окремі авіабази в росії, і здатність України завдати удару по чотирьох окремих авіабазах в одній серії ударів є помітним збільшенням можливостей.

ISW вважає, що українські удари по цілях на території росії є необхідним компонентом української кампанії з деградації галузей промисловості, які підтримують російські військові зусилля і військовий потенціал.

Російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, розміщені на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали приблизно 60 літаків Ту-95. Якщо удар підтвердиться, можлива втрата приблизно п'яти відсотків російських стратегічних бомбардувальників Ту-95 в результаті одного удару буде відчутною.

Чесно кажучи, сам повівся і поставив матеріал про цю маленьку перемогу. До речі, відшукав першоджерело можливого фейку - видання " Українська правда". Таке з ним трапляється не вперше. Кожногу разу стоить позначка "як розповіло анонімне джерело в СБУ".

СБУ - дуже поважна установа і брехати не буде. Може щось не так з самім таємним "джерелом", що ділиться з виданням подібною інфою?

Ми дуже прагнемо перемоги. Дуже. Але видавати бажене за здійснене ЗМІ не мають ніякого права, бо може вийти як у старому одеському анекдоті.

Одеса. Ринок "7 км". Автобус із "туристами" з Крижополю збирається повертатися додому - в салоні повно пакунків з обновками. Водій просить кожного подивитися, чи всі сусіди сіли в автобус. Зачиняються двері, автобус їде. Кілометрів за десять його наздоганяє поліцейська машина. У двері заходить кремезна жінка з величезною торбою з речамиі та з характерним акцентом вигукує:

- Семен, не з твоїм щастям!

Ми обов'язково переможемо, але передчасно готуватися до святкування не треба. Ще встигнемо. Слава Україні!

На світлині - те саме "анонімне джерело", з якого ЗМІ "висмоктують" нікому не потрібні фейки. До речі, ні ГУР, ані СБУ знищення літаків так і не підтвердило...

comments powered by HyperComments