Тіні забутих предків...

Сергей Стеблиненко  |  Суббота, 9 декабря 2023, 17:10
(пробачайте, але з пісні слів не викинути. Навіть на російській мові)
Тіні забутих предків...

Шёл отряд по берегу, шёл издалека,
Шёл под красным знаменем командир полка.
Голова обвязана, кровь на рукаве,
След кровавый стелется по сырой траве.
Эх, по сырой траве!

У Києві в суботу 9 грудня демонтували пам'ятник Миколі Щорсу, як нам казали довгі роки - видатному військовому діячеві часів Громадянскої війни.

Тут треба взяти невеличку паузу та проглянути бойовий шлях цього "вершника".

Після закінчення Київскій військово-фельдшерської школи цей діяч розпочав службу у званні молодшого військового фельдшера у 3-го мортирного артилерійського дивізіона 3-го армійського корпусу. Згодом закінчив чотиримісячний прискорений курс Віленського військового училища і став прапорщиком армійської піхоти. У жовтні 1916 року майбутній вершник опинився на Румунському фронті, де провоював до березня 1917 року, після чого вчився на курсах підвищення кваліфікації, звідки наприкінці квітня вийшов з погонами підпоручика-мінометника та туберкульозом, який з травня ліковав у шпиталі в Криму. звідки у грудні 1917 року його було комісовано «через хворобу» і відправлено додому під Чернігів. Далі буде ще цікавіше - у березні 1918 року він з двоюрідним братом і дядьком створили невеличку банду, яку він, як бойвий офіцер і очолив. У той час регіон, девони жили, був окупований німцями, яких майбутні червоноармійці з великим успіхом грабували. Коли до банди почали приєдеуватися селяни та дезертири, вона стала називатися... об'єднаний повстанський партизанський загін Новозибківського повіту! В травні 1918 року "повстанців" було частково розбито, а ті, що залишилися живими втекли до радянської росії. Щорса, як ватажка, було інтерновано і він опиняється у москві, де зробив спробу вступити на медичний факультет московського університету, надавши підроблене свідоцтво про закінчення Полтавської духовної семінарії, що давало право вступу до університету; однак, зустрівши знайомого Казимира Квятека (ще один віломий аферист), змінює своє рішення і разом із ним вирушає до Курська, у розпорядження Всеукраїнського ЦВРК. З мандатом ВУЦВРК наприкінці серпня 1918 р. прибуває в нейтральну зону і робить блискучу карьєру - у вересні його було призначено командиром «Українського революційного полку імені товариша Богуна», а у жовтні — командиром 2-ї бригади у складі Богунського та Таращанського полків 1-ї Української радянської дивізії

Саме про ті часи існує такий анекдот - приїзджає батько Боженко до до полку имені Богуна нагороджувати воякіів червоними галіфе. Але у списку "героїв" не знаходе ні одного українського прізвища.
- Микола, - питає він у Щорса. - А де наші?
- А це, батько, ви у Петлюри спитайте.

Але продовжимо наш екскурс до біографії "червоного вершника". У лютому 1919 року 24-річний дипломований воєнфельдшер Щорс стає комендантом захопленого Києва. З 6 березня по 15 серпня 1919 року він вже командував 1-ю Українською радянською дивізією, яка спочатку відбила у петлюрівців Житомир, Вінницю та Жмеринку, а потім втікала до кордону червоної росії. У травні 1919 року Щорс не підтримав Григорівське повстання, але його банда, пробачайте, дівізія була розформована, а сам "комдів" опинився під Коростенем, де був вбитий за нез'ясованих обставин.

А тепер скажіть мені люди добрі - як такий пройдисвіт опинився у центрі Києва та ще й верхи на коні, на якому раніше ніколи не гарцював?

До речі, є ще декілька нісенітниц - пам'ятник знаходився на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка, позував для нього, будучи студентом, перший президент України Леонід Кравчук, а передадуть його до державного музею авіації України ім. О.К.Антонова.

Але й це ще не все...

У березні 2023 року український міністр культури Олександр Ткаченко запропонував прибрати лише частину пам'ятника – саму фігуру червоного командира, який сидить на коні. "Кінь усіма мистецтвознавцями визнається як видатний художній кінь", - зазначив він.

Отже, головна фігура цього пам'ятнику, не Щорс и навіть не молодий Кравчук, а... кінь!

З конями завжди трапляються дивовижні історії - греки "подарували" свого "коня" мешанцям Трої, римський імператор Калігула ввів коня до Сенату, а українські скульптори не тільки посадили на нього першого президента незалежної України, но і встановили його на перетині вулиць найславетних синів України.

Тишина у берега, смолкли голоса,
Солнце книзу клонится, падает роса.
Лихо мчится конница, слышен стук копыт.
Знамя Щорса красное на ветру шумит.
Эх, на ветру шумит!

(слова Михайла Саменовича Епштейна (у Спілці письмеників - Голодного), музика Матвія Ісааковича нтера, а жінкою Щорса була Фрума Юхимівша Ростова-Щорс, в дівоцтві - Хайкіна)

comments powered by HyperComments