Демілітаризація російських окупантів в Криму: Алушта та ліквідація С-400

Олександр Вельможко  |  П'ятниця, 24 травня 2024, 10:20
Українські сили продовжують системно демілітаризовувати російських окупантів в Криму. Вночі 24 травня у дуже багатьох місцях Криму було дуже жарко та дуже гучно - там була чудова "дискотека".
Демілітаризація російських окупантів в Криму: Алушта та ліквідація С-400

Біля опівночі минулої ночі в декількох локаціях в окупованому Криму пролунали вибухи. На карті можна побачити приблизну фіксацію "прильотів" - фактично це було по всій території Криму, окрім району Керчі. Але найгучніше було під Алуштою та біля військової авіабази Гвардійське неподалік від Сімферополя.

Не менше шести балістичних ракет MGM-140 ATACMS потрапили у вузол зв'язку радіолокаційних і протиповітряних сил росіян під Алуштою - місцевість називається Семидворье.

На місці удару стояла ше радянська радіоантена станції космічного спостереження та кілька будівель об'єкта. Саме по них і було завдано удару, де на той момент знаходилися високопоставлені військовослужбовці окупаційної армії. Тепер антена вже не стоїть, вузлу зв'язку більше немає. Відразу після удару туди було спрямовано дуже багато машин швидкої допомоги, а потім окупаційні гауляйтери заявляли, що було уражено будівлю, яка стояла пустою і не використовувалася.

Про наслідки удару по аеродрому Гвардійське та у інших локаціях ми поки що не знаємо. Хоча відом про не менш ніж шість вибухів у районі Сімферополя і близько восьми вибухів у районі аеродромів Бельбек і Новофедорівки. 

Окупанти заявляють про, начебто, збиття над Кримом трьох ракет ATACMS цієї ночі. Також повідомляється, що морська авіація росіян, начебто, знищила три безекіпажні катери, які прямували в напрямку Криму.

Фактично ж ми бачимо продовження системної роботи Сил оборони України з поступової демілітаризації російської системи ППО на окупованих територіях. Крим тут виглядає особливо показово. Тут регулярно знищуються російські системи ППО - як мобільні на базі комплексів С300 та С400, так і стаціонарні станції спостереження типу тої, що була уражена цієї ночі та тої, що 13 травня була уражена на горі Ай-Петрі. А щойно росіяни завозять у Крим нові комплекси ППО, які беруть з інших регіонів, то їх теж знищують. І така ситуація повторюється кілька разів ще з серпня 2023 року, коли чи не вперше "розмотали" ЗРК С400 на мисі Тарханкут. І ось така утилізація російських комплексів ППО буде продовжуватися і далі - оскільки росіяни не можуть залишити свої підрозділи взагалі без ППО і будуть везти їх в Крим з інших регіонів росії і надалі.

Також ми бачимо, що основа російської ППО - комплекс С400 під назвою "Тріумф" виявився повністю безпорадним. Це найновіший комплекс, який поставлений на озброєння російської педерації лише з 2007 року і який вважається таким, що йому "аналогов нет" та таким, що здатний збивати будь-яку ціль - від маленького дрону до літака, крилаті та балістичні ракети. Але насправді цей комплекс, як було, наприклад теж вчора у Донецькій області біля окупованого Іловайську, може лише кудись запускати ракети. Звичайного дрону цей комплекс "не побачив" і не зміг його збити - і тому з дрону чудово видно, як росіяни марно запускають свої ракети, і в цей же момент по всьому комплексу "прилітає" ракетою з касетним боєприпасом, що спричиняє повторну детонацію як пускових установок, так і машин керування та радарної станції. Тобто, найновіший російський ЗРК не здатен протидіяти оперативно-тактичним ракетам ATACMS, виробленим ще у 1980-х рр. - ракетам минулого покоління. 

І це означає, що російська ППО взагалі неспроможна проти сучасних засобів ураження. Тому як тільки буде політична можливість - то чекаємо ракетного удару по Кремлю.

comments powered by HyperComments