Падіння російського ІЛ-76: літак перевозив ракети з Єгипту

Олександр Вельможко  |  Среда, 24 января 2024, 19:11
Історія з падінням російського військово-транспортного літака вже обросла величезним шлейфом російських фейків та нахрюків. Та все ж мені вдалося встановити істину - звідки він летів насправді та що віз. І ця найпростіша версія виявляєтсья найбільш вірогідною.
Падіння російського ІЛ-76: літак перевозив ракети з Єгипту

Для початку нагадаю, що 24 січня близько 11-ї години військово-транспортний літак ІЛ-76 впав неподалік від Бєлгорода, що на московії.

Всі подробиці у відеоогляді.

На відео моменту падіння видно, що або з літака скидають щось велике, або, що набагато вірогідніше - від нього відвалюються ті чи інші шматки самого фюзеляжу чи крил. Потім ми бачимо дуже масивний вибух - і розуміємо, що це було або дуже багато авіаційного палива, або детонація якогось дуже небезпечного вантажу. 

Вже оприлюднені свідчення місцевих мешканців та курс самого літака дають нам можливість зрозуміти, що ІЛ-76 на момент знищення як раз набирав висоту після зльоту з аеродрому Бєлгорода. І летів він курсом на північний схід - тобто у напрямку від Бєлгорода кудись углиб московії.

За попередньою інформацією, на борту літака було 63 російських військових - і всі вони відправилися на концерт Кобзона. 

Місце падіння літака було закрите для доступу, там працюють спецслужби московитів, звичайні їх МЧС та екстрені служби до місця падіння не допускаються. 

Майже відразу після падіння один з російських "воєнкорів" закинув версію про те, що російський ж винищувач Су-27 збив літак ІЛ-76 - але український, який летів до Бєлгорода висаджувати там український повітряний десант. Це звучить як якась антинаукова фантастика чи, скоріше, делірій від вживання бояришника. Але саме в цей час у московитів у Бєлгородській області була оголошена повітряна тривога - начебто через наліт безпілотників чи ракетну небезпеку. А дані аудіоперехвату свідчать, що в цей час було зафіксовано пуски ракет С-300 біл Бєлгорода - і це могло бути російське ППО або спроба завдати удар такими ракетами по Харкову. І це також пояснює наявність у повітрі російських винищувачів.

Потім у ще деяких "воєнкорів" з'явилися інформаційні нахрюки про те, що цей літак віз українських військовополонених. І ось тут починаються ознаки того, що оці нахрюки - це просто криво зшитий фейк. Чому? А тому, що росіяни кажуть, що 63 полонених, начебто, супроводжували всього троє конвойних. Те, що розповідають звільнені з полону українці, зовсім не відповідає вказаному росіянами - оскільки зазвичай таку велику групу полонених супроводжують не 3, а 20-30 російських силовиків. Також дуже маловірогідно, що полонених везли кудись саме літаком, коли є більш надійна для росіян та більш дешева система перевезень полонених та ув'язнених "по етапу" залізницею чи автозаками. Це перший момент. Другий - отой масивний вибух, який ми бачили спочатку, не залишає сумнівів у тому, що літак віз з Бєлгороду якийсь дуже небезпечний вантаж, сліди якого росіяни хотят приховати. Третій момент - російські пропагандисти оприлюднили, начебто, списки полонених на цьому літаку. Але аналіз показав, що ці списки за десятками прізвищ збігаються з аналогічним списком обміну полонених ще у листопаді. І першим, хто закинув ці списки - був такий собі зрадник України толік шарій. Потім це підхопила боброїдка симоньян. Це третій момент. Коли отакі щось кажуть - то вони завжди брешуть.

І цілком зрозуміло - навіщо вони це зробили. Вони таким чином хочуть одночасно приховати загибель своїх військових, що були у літаку, а також звинуватити Україну у вогні по своїм же людям - щоб зменшити допомогу Україні. 

А обмін полоненими дійсно планувався, але без їх доставки до лінії фронту повітряним шляхом - хоча б тому, що навіть росіяни при таких процедурах заздалегідь інформували про маршрут і транспорт задля створення безпечного коридору для обміну.

А українське командування дуже довго мовчало. Спочатку деякі українські медіа з посиланням на анонімні джерела заявили про причетність ЗСУ до знищення російського літака, однак потім все це було видалено. Потім ГУР Міноборони України підвтвердив, що було заплановано обмін полоненими - але без подробиць. Лише надвечір Генштаб ЗСУ у своєму офіційному повідомленні зв'язав підвищення активності російських обстрілів Харкова ракетами зі збільшенням рейсів російських військово-транспортних літаків до Бєлгорода і заявив, що буде всіма можливими засобами зменшувати інтенсивність обстрілів, в тому числі і шляхом знищення засобів доставки ракет, пускових установок, та контролю над повітряним простором на Харківсько - Бєлгородському напрямку.

І ось тут ми ставимо жирну крапку ось чим. Сервіс flightradar, який відстежує весь авіаційний трафік, показав, що саме цей ІЛ-76 з реєстраційним номером  RA-78830 за кілька годин до того, як вилетів з Бєлгорода, прилетів туди - аж з Єгипту з можливою проміжною посадкою у Сирії. І з Єгипту він летів явно не чартерним туристичним рейсом, а віз дещо важливе. Що саме? А віз він саме ракети С-300 - які Єгипет у певній кількості продає росії, оскільки вони йому не потрібні. 

Таким чином, остаточно підтверджується початкова версія про те, що знищений ІЛ-76 віз вантаж ракет. Вони здетонували при падінні літака. І з таким вантажем літак віз не полонених, а як раз групу російських військових, можливо - у вигляді якоїсь ротації з Сирії. Збити ж його над Бєлгородом могли як ЗСУ далекобійними зенітними ракетами, в тому числі й С-300, так і самі росіяни - такою ж зенітною ракетою С-300. 

comments powered by HyperComments