Українська багатоходовочка: як зачищають від окупантів Чорне море і Крим

Олександр Вельможко  |  Пятница, 15 сентября 2023, 10:15
Події навколо Криму та у Чорному морі однозначно говорять про те, що український контрнаступ йде ще в одному напрямку: на морі.
Українська багатоходовочка: як зачищають від окупантів Чорне море і Крим

Аналіз всього, що відбувається за останній місяць у Чорному морі показує цілісну, ретельно сплановану багатоходову операцію із зачищення моря від російської присутності та переносу бойових дій до окупованого Криму. 

Що ж ми бачимо?

Спочатку 23-24 серпня ми побачили ефектне знищення російської системи ППО на заході Криму. Це отой самий влучний ракетний удар по комплексу С400 і його радарним системам спостереження 23 серпня, який підкріпили наступного дня тактичним десантом. Мало хто звернув увагу, але тоді ж знищили кілька пускових установок С300 на півночі Криму та у окупованій частині Херсонської області. Таким чином росіяни втратили можливість "бачити" українську авіацію у південному регіоні та більше не змогли прикривати від повітряних ударів свої ракетні комплекси "Онікс" та "Іскандер", з яких вони хотіли б завдавати удари по Одесі так, як це вони робили наприкінці липня. Також це ще більше обмежило можливість виходу у північно-західну частину Чорного моря російських кораблів, які дуже вразливі для протикорабельних ракет та, окрім двох фрегатів, не мають власних адекватних систем ППО.

І майже відразу ЗСУ зробили наступний крок. Було проведено спецоперацію з висадки на нафтові і газові платформи у морі, так звані "вишки Бойка", які були захоплені росіянами ще 2014 року. Вони служили для росіян пунктами спостереження за обстановкою у морі та на півдні України. Влітку 2022 р. по деяким з цих платформ завдали ракетний удар, внаслідок чого вони кілька місяців горіли. А зараз росіяни втратили можливість "бачити".

І навпаки, Україна тепер фактично контролює північно-західну частину Чорного моря. Це дуже важливо для безпеки судноплавства з портів Одеси, Південного і Чорноморська. Це дає можливість розгортати над морем українську авіацію - росіяни і не побачать літаки на радарах, і не зможуть їх уразити з далекобійних зенітно-ракетних комплексів типу С400. Це дає можливість розгортати у морі легкі сили ВМС України, в тому числі морські дрони.

Перший результат цього ми побачили 13 вересня, коди Україна змогла сконцентрувати достатньо літаків, щоб запустити з них на Севастополь відразу 10 ракет типу Storm Shadow / Scalp. І частина ракет уразила російські військові кораблі у доках Севастопольського морського заводу - десантний корабель "Мінськ" і ракетний підводний човен "Ростов на Дону". Обидва кораблі отримали фатальні ушкодження і офіційно внесені у перелік втрат російського флоту.

Другий результат ми бачили 13-14 вересня. Морські дрони два рази завдавали удару по з'єднанню російського флоту, яке патрулювали десь між Севастополем і Босфором - корветам "Василь Биков" і "Сергій Котов". Атака 13 вересня виявилася невдалою, всі шість задіяних дронів були знищені російськими кораблями і вертольотами. А ось 14 вересня ще 6 дронів знову атакували ці корвети. 5 дронів знову було знищені.А шостий таки зміг уразити корвет "Василь Биков", корабель не потоплений, але наскільки він пошкоджений, ми поки що не знаємо.

А потім, 14 вересня було завдано ще одного удару по системі ППО росіян в Криму. Біля Євпаторії було знищено повністю цілий комплекс С400 - від пункту управління до радарів і пускових установок. Спочатку невеликі дрони знищили радарні установки, а потім модифікованими ракетами "Нептун" розтрощили пускові установки і командний пункт комплексу. Між іншим, він коштував більше мільярда доларів, як 4 підводні човни типу 636.3, один з яких уразили в Севастополі.

Таким чином ми бачимо, що буквально за місяць Україна провела кілька рішучих операцій проти росіян у Чорному морі. Звільнення від росіян вишок у морі обумовило успіх подальших дій - переходу від окремих, точкових ударів по Севастополю до системних і сконцентрованих. В результаті російський чорноморський флот зазнає ударів і суттєвих втрат скрізь, і у своїй головній базі, і у відкритому морі. І росіяни ніяк не можуть захиститися.

Тому як загальніий висновок можна сказати, що український наступ зараз йде не лише на Донбасі та у Запоріжжі, а й на морі з метою звільнення Криму.

comments powered by HyperComments