Чорне море зачищають від російського флоту

Олександр Вельможко  |  Воскресенье, 10 сентября 2023, 13:13
Останні події у Чорному морі та навколо нього показують, що цивілізованому світу набридло панькатися з росіянами та їх зазіханнями на свободу судноплавства. Фактично союзники України почали процес зачистки Чорного моря від російського флоту, а самі росіяни почали відновлювати історичну традицію свого чорноморського флоту - топити його.
Чорне море зачищають від російського флоту

Останнім часом ми бачимо, як росіяни зосередили зусилля свого флоту на захисті Керченского мосту - незаконної споруди, яка з'єднує окупований Крим з Таманським півостровом. За останніми повідомленнями ВМС України, біля мосту патрулюють 5 кораблів та 6 катерів російського чорноморського флоту та фсб. А ще раніше росіяни затопили декілька барж біля мосту, а між ними натягують загородження з сіток та бонів. Таким чином вони планують захистити міст від повторних ударів українських морських дронів та посилити берегові комплекси ППО на випадок українських ракетних ударів по мосту. Та загалом затоплення цих барж - це лише перший крок до повторення давньої російської традиції - топити свій чорноморський флот  так, як вони це робили у Севастополі 1854-го та Новоросійську 1918-го, а також на іншому краю Землі у Порт-Артурі 1904-го.

Найбільше історичних паралелей тут з 1854 роком - коли флоти союзників увійшли в Чорне море, щоб покарати вкінець знахабнілу російську імперію Миколи І-го. Тоді російський флот, який хоча і поступався об'єднаному флоту союзників, та мав можливість ефективно йому протистояти - взагалі нічого не зробив та самозатопився на вході у Севастопольську бухту. Ось і зараз, коли за росіян у Чорному морі взялися всерйоз - то вони відповідають традиційно - починають топити свій флот.

Після припинення "зернових домовленостей" росіяни проголосили про фактичну блокаду українських портів. Але їх слова залишилися лише словами - тому що судноплавство з дунайських портів продовжується. А з портів Одеса та Чорноморськ за другу половине серпня і початок вересня вийшли в море вже чотири судна. Показово, що три з них навантажені продукцією металургії. Натомість аналогічне оголошення воєнною зоною акваторії російських портів з наступними показовими ударами дронів по військовому танкеру і десантному кораблю росіян біля Керчі та в Новоросійську вже призвело до різкого зменшення судноплавства з Новоросійську, Туапсе, Тамані - головних портів з експорту російської нафти та зерна на південному напрямку. Тобто, російська блокада поступово проривається, а українська - призводить до поступового успіху.

Єдине, що можуть робити росіяни - це влаштовувати провокації проти судноплавства та завдавати ударів ракетами та дронами по українським портам. Однак після першої ж спроби зупинити нейтральне торгівельне судно у морі росіянам, образно кажучи, "дали по шапці" - і вже майже місяць як це неподобство припинилось.

А ось обстріли портової інфраструктури продовжуються. Спочатку росіяни почали завдавати ракетних ударів по Одесі - та після серії обстрілів наприкінці липня та на початку серпня нових ударів не було. Чому? А тому що 23-24 серпня росіянам просто "винесли" системи радіолокаційного спостереження та комплекси ППО в Криму, внаслідок чого вони більше не можуть зосередити в районі миса Тарханкут свої найнебезпечніші для нас ракети "Онікс" та "Іскандер". А крилаті ракети Х101 з літаків та "Калібр" з кораблів ефективно збиває ППО. Однак продовжуються системні атаки дронами-камікадзе портів на Дунаї - Ізмаїла, Рені та Усть-Дунайська. 

Так, лише за останній тиждень було 5 ударів поспіль по дунайським портам на півдні Одеської області. Кожного разу з 20-30 запущених туди дронів кілька все ж прориваються крізь ППО та завдають тих чи інших збитків. При цьому один чи навіть кілька дронів впали на території Румунії. Уряд Румунії спочатку заперечував це, однак після детального обстеження території були дійсно знайдені уламки дронів, факт було визнано, але з формулюванням, що це була "ненавмисна" атака. Очевидно, що Румунія, як і весь блок НАТО не йдуть на ескалацію цих інцидентів до "casus belli", однак певні кроки у відповідь вже зроблені.

Крок перший. Британський прем'єр Ріші Сунак оголосив ще 8 вересня про постійний моніторинг всього Чорного моря британською розвідувальною авіацією, щоб відстежувати дії росіян та запобігати будь-яким російським спробам атаки судноплавства. Також після цього з'явилася інформація і про те, що судноплавні маршрути з Одеської області патрулює британська авіація. Що це означає? А це означає, що будь-яка спроба російського флоту чи авіації завдати удар по торгівельним суднам чи спробувати їх затримати - негайно отримає відповідь. Яку саме - ми не знаємо, чи то судна будуть під безпосереднім захистом, чи то російський корабель, що спробує зайнятися піратством, отримає ракету в борт.

Крок другий. 11 вересня починаються спільні військово-морські навчання формату Україна - НАТО "Сі-Бриз". Проходитимуть вони у румунських водах поблизу гирла Дуная. В них будуть задіяні кораблі Румунії, а також військові з США, Болгарії, Франції, Великобританії, Туреччини та України. Оголошена мета навчань - боротьба з мінною загрозою у морі та безпека судноплавства. Тобто, на навчаннях країни НАТО відпрацюють саме ті задачі, які зараз стоять у Чорному морі. Можливо, що до румунських кораблів приєднаються також турецькі і болгарські. І далі цікаво - чи наважиться росія на удар шахедами по Ізмаїлу в той час, як біля гирла Дунаю будуть тренуватися сили НАТО? І якщо наважиться - то у НАТО буде можливість начебто випадково збити декілька дронів-камікадзе. Але фактично - це демонстрація сили у відповідь на російські повітряні удари по українським портам.

Крок третій. І Конгрес, і Сенат США схвалили законопроект про Чорноморську безпеку, який фактично відкриє свободу дії американському флоту у Чорному морі. Головне у цьому законопроекті - постійна присутність кораблів НАТО у Чорному морі для захисту судноплавства на основі періодичної ротації, адже перебування військових кораблів з "нечорноморських" країн регулюється конвенцією Монтре. Останнє слово за президентом США - він повинен підписати прийнятий закон.

Крок четвертий. На фоні наростання напруженості з боку росіян почала посилювати захист Болгарія. Для їх берегової охорони замовлені ракетні протикорабельні комплексі.

Одночасно Україна звернулася до Туреччини з пропозицією відновити "зерновий коридор" взагалі без участі у цьому процесі росії. Адже доведено, що росія фактично не в змозі перешкодити судноплавству. Поки ми чекаємо на відповідь Ердогана, сам Ердоган встиг поспілкуватися з путіним та прийшов до висновку про його неспроможність до будь-яких договорів та угод. А прем'єр Великобританії назвав відмові росії від зернових угод - шляхом до ізоляціонізму росії.А один з лідерів Євросоюзу Шарль Мішель зробив заяву про те, що за рік дії зернових угод на світовий ринок, в першу чергу для країн Африки, з України надійшло понад 30 мільйонів тон зерна - і на цьому фоні пропозиція путіна подарувати Африці 1 мільйон тон зерна виглядає цинічним та презирливим кроком. 

Підводячи підсумки, ми можемо побачити ось що. Після розриву зернових угод росіяни спробували зупинити судноплавство і завдати ударів по портам. У них нічого не вийшло, незаважаючи на певні ушкодження в Одесі, Ізмаїлі та Рені. Однак у відповідь росіяни отримали демонстративні маневри блоку НАТО саме у тому місці, куди вони взялися бити - у гирлі Дунаю, вони отримали патрулювання Чорного моря британською авіацією, вони отримали наростання загрози для їх чорноморського флоту та Керченського мосту. І єдине, що росіяни у такій ситуації можуть зробити - це потопити свій флот, що вони вже і почали робити. А на їх спроби лобіювати керівництво ООН у особі Гутьєрреша для послаблення санкцій загалом можна не звертати уваги - ці розмови залишаться лише розмовами.

comments powered by HyperComments