Як Ердоган встромив ятагани в спину путіну

Олександр Вельможко  |  Понедельник, 10 июля 2023, 09:40
Останні дії президента Туреччини щодо росії нагадують відверте знущання Ердогана над путіним.
Як Ердоган встромив ятагани в спину путіну

Короткі підсумки зустрічі президентів України і Туреччини Зеленського с Ердоганом. Всі деталі дивіться у відео.

Останніми днями президент України Володимир Зеленський відвідав відразу кілька сусідніх держав - Болгарію, Словаччину, Чехію і Туреччину, з кожною з яких було досягнуто певних дуже важливих домовленостей про посилення допомоги від російської агресії та на підтримку вступу України до НАТО. Однак саме на турецькому візиті хотілося б зупинитися детальніше.

Повернення додому командирів "Азову". Раніше, у травні 2022 року, п'ятеро командирів полку "Азов" з обложеного Маріуполя після оборони "Азовсталі" були за процедурою екстракції перевезені до Туреччини. Президент Реджеп Ердоган тоді заявив, що вони залишаться у його країні під його особисті гарантії до кінця війни. Але зараз Ердоган вирішив, що повернути "Азовців" додому, до України, набагато доцільніше, а позицію росії тут він просто проігнорував - всі гарантії Ердогана, надані путіну, нічого не варті через те, що сам путін не має жодного авторитету.

Продовження "зернового коридору", не зважаючи на росію. Судячи зі спільної заяви президентів Зеленського і Ердогана, Україна і Туреччина продовжать разом з ООН дію "зернових домовленостей". При цьому турецький флот, який зараз набагато сильніший від російського. Таким чином, турецькі кораблі або забезпечать безпечний для судноплавства коридор, або будуть безпосередньо супроводжувати конвої з торгівельних суден до портів "Великої Одеси". При цьому росію проінформували, що "зерновий коридор" буде діяти за тими ж умовами, як і раніше - але без росії, і російська позиція тут нічого не варта. Однак росія може приєднатися до умов "зернового коридору", але вже на зовсім інших умовах і без права інспекцій торгівельних суден. Таким чином було доведено, що позиції росії у Чорному морі втрачені.

Підтримка Туреччиною вступу України до НАТО. Слова президента Ердогана "Немає сумнівів, що Україна заслуговує на членство в НАТО" свідчать про те, що Туреччина як одна з найпотужніших у військовому сенсі країн НАТО підтримує вступ України до блоку на тих чи інших умовах - після війни чи під час війни. Загалом же Ердоган продемонстрував, що у своїй зовнішній політиці він ще раз ігнорує росію та одночасно враховує інтереси своїх же виборців, в тому числі тих, хто на минулих виборах підтримав проєвропейський курс другого кандидата Киличдароглу.

Постачання Україні турецької важкої артилерії. За пару днів до візиту Зеленського стало відомо, що Україна очікує на поставки турецьких гусеничних САУ T-155 Firtina. Загалом Туреччина не дуже часто публічно афішує свою військову допомогу з власних політичних та українських військових інтересів. Але у даному випадку анонсування передачі новітніх артилерійських систем є показовим фактом як підтримки України, так і тиску на росію.

Таким чином, Туреччина ще раз продемонструвала, що одночасно є одним з найважливіших та найнадійніших союзників України, що Туреччина відстоює при цьому і свої власні інтереси, перетворюючись на одного з самостійних геополітичних гравців у регіоні, що Туреччина фактично диктує свої умови росії та повністю ігнорує російські інтереси. Фактично, всі останні заяви Ердогана про підтримку України є своєрідними "ятаганами", які він встромив у спину путіну.

comments powered by HyperComments