Як знищили Москву: ювілей потоплення російського ракетного крейсера (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 13 апреля 2023, 21:47
Рівно рік тому, 13 квітня 2022 року, ВМС України вдалим ракетним ударом знищили флагман російського чорноморського флоту - ракетний крейсер "Москва" і тим самим остаточно відвели загрозу висадки ворожого десанту в Одеській області. Також це було перше за 40 років знищення великого бойового корабля.
Як знищили Москву: ювілей потоплення російського ракетного крейсера (ВІДЕО)

У перший день війни флагман чорноморського флоту росії ракетний крейсер "Москва" брав участь у операції з захоплення острова Зміїний Одеської області, де його відправили відомим всім курсом. Хто ж знав, що ці кілька слів стануть настільки пророчими.

Потім ракетний крейсер "Москва" забезпечував ППО далекої дії, зв'язок та прикриття інших кораблів чф рф, які здійснювали блокаду українських портів та проводили демонстративні дії проти Одеси, де їх навіть іноді було видно. 

Ось ми бачимо, як 10 квітня минулого року цей крейсер в останній раз виходить в море з Севастополя. Потім ми бачимо кадри запуску обох ракет "Нептун" саме по "Москві" та останні хвилини крейсера перед загибеллю.

Зазвичай крейсер знаходився у 100-120 кілометрах від берега Одеської області - росіяни вважали себе там у безпеці від можливого вогню берегової артилерії чи ракет ЗСУ. Під час останнього походу він тримався окремо від інших кораблів російського флоту - і це дуже суттєво знизило систему захисту флагмана чф.

У другій половині дня 13 квітня оператори ракетного комплексу "Нептун" скористалися погодним явищем, при якому сигнал радару відбивався від низьких хмар і дозволив "побачити" крейсер та дати цілеспрямування ракетам. При цьому заперечується участь безпілотників "Байрактар" в операції по знищенню ракетного крейсера через ризик їх втрати та не підтверджується оприлюднена раніше версія про цілевказання від НАТО. Хоча, очевидно, обмін інформацією ЗСУ і НАТО відбувався і відбувається постійно.

Удар виявився вдалим - обидві запущені ракети влучили у крейсер. Після цього внаслідок чого на крейсері здетонувала частина боєзапасу, виникли сильні неконтрольовані пожежі. Можливо, вигоріли всі 64 зенітні ракети С300, але без детонації боєголовок - інакше кормову частину крейсера просто розірвало б на шматки, а цього не було видно.

 Наступного дня "Москва" затонула. Всі спроби росіян організувати рятувальну операцію та взяти крейсер на буксир виявилися невдалими.

А тепер про наслідки цього удару. 

По перше, знищення "Москви" зробило неможливою від слова "зовсім" десантну операцію російського флоту проти Одеси чи у будь-якому іншому місці. Бо лише цей крейсер мав на озброєнні ударні ракети, потужний комплекс ППО С300Ф та радари великої дальності спостереження. Без крейсера "Москва" російський чорноморський флот опинився у дуже скрутному становищі і більше не міг проводити ніяких наступальних операцій, окрім ракетних обстрілів українських міст з великої відстані.

По друге, знищення "Москви" стало фундаментом операції зі звільнення острова Зміїний, розпочатої всього за пару тижнів після цього. І там вже виявилося, що ті російські кораблі, що залишилися, зовсім безпорадні проти ракетних ударів - і через це російський окупаційний гарнізон на острові виявився заблокованим, а згодом ганебно втік. 

По третє, знищення "Москви" повністю розвіяло репутацію про, начебто, потужність російського флоту. Адже найпотужніший, найсильніший російський корабель було знищено державою, яка і хоч якогось серйозного військового флоту не мала.

По четверте, знищення "Москви" стало першим за 40 років потопленням великого бойового корабля - мається на увазі після потоплення атомним підводним човном старого аргентинського крейсера "Генерал Бельграно", який був на той час "ветераном" ще Другої Світової війни у американському флоті. Але "Москва" у 2022 році не була таким застарілим кораблем, як "Генерал Бельграно" у 1982-му, і знищувала його не найсучасніша атомна субмарина, а щойно прийнятий на озброєння і вироблений чи не в єдиному екземплярі ракетний комплекс. І це також має дуже символічне значення.

І на завершення - куди російський корабель послали, туди він і пішов. Вибачаюся перед морським дном, але саме так. До речі, міністр оборони України Олексій Резніков сьогодні анонсував дайверські тури на "Москву", а за декілька днів до того - якісь дуже цікаві сюрпризи для російського флоту. Такі сюрпризи, які дуже значно збільшать кількість російських кораблів на морському дні.

comments powered by HyperComments