Як змінює війну передача танків Україні (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Четверг, 12 января 2023, 21:21
Останніми днями все більше держав заявляють про наміри передачі Україні важкої бронетехніки, передусім - танків, які зможуть сформувати ударний кулак ЗСУ для рішучого наступу на російських окупантів.
Як змінює війну передача танків Україні (ВІДЕО)

Саме про якісний перехід у постачанні зброї для України від західних партнерів йшла мова сьогодні на телеканалі "Перший Міський. Одеса".

В ході розмови ми дійшли висновку про те, що постачання західної зброї для України починаючи з грудня 2022 року і, особливо, у січні 2023 р., перейшло на якісно новий рівень. І для цього є декілька причин:

- Останні російські удари по цивільній інфраструктури остаточно зняли всі моральні та політичні "табу" на постачання Україні зброї - саме для того, щоб Україна могла дати гідну відсіч ворогу, який пішов на максимально можливу, окрім застосування ядерної зброї, ескалацію війни.

- Хід війни вже не дає ризику того, що сучасна західна зброя у великій кількості потрапить до росіян.

- Україна зараз вже показала такий силовий потенціал, який здатний поступово перемолоти та остаточно знищити всю військову машину росії. І тому, як би це не звучало цинічно, саме коли ЗСУ показали свою спроможність перемагати - Захід надає стільки зброї, скільки треба, щоб швидко та остаточно розгромити росію та тим самим завершити війну. 

Якщо у перші тижні війни Україна отримувала, в першу чергу, суто тактичні оборонні протитанкові засоби, які можна було застосовувати навіть у "партизанській" війні, вже згодом ситуація змінилася. Після завершення першої фази бойових дій у лютому-березні, Україна почала отримувати важке оборонне озброєння - артилерію та, згодом, високоточні ракетні системи. Одночасно ряд країн НАТО надали Україні і весь чи майже весь запас танків радянського зразка - з Польщі, Чехії, Словенії та інших держав.

У листопаді-грудні передача Україні важкої бронетехніки вийшла на новий рівень - з моменту рішення про надання важких БМП "Бредлі" від США та "Мардер" від Німеччини. Наступним дуже важливим психологічним кроком стало рішення Польщі про передачу однієї роти (це 14 машин) танків Leopard-2. Вони у такій кількості не "зроблять погоди" на фронті. але стають "каталізатором" процесу для інших держав. Загалом Німеччина, Іспанія, Греція та навіть Канада, які мають значні запаси таких танків німецького виробництва різних модифікацій, здатні набрати 300 та більше танків загалом. І це саме та кількість танків, про яку казав командувач ЗСУ генерал Залужний як необхідну умову для наступу. І не слід забувати про можливість надання у такій чи навіть більшій кількості американських танків Abrams.

Також ми трохи зупинилися на кадрових змінах у російському військовому командування. Призначення командувачем так званої "сво" очільника генштабу рф генерала герасімова замість суровікіна свідчить одночасно про внутрішні конфлікти на росії, а також на повний провал суровікіна як воєначальника. Адже суровікін "прославився" відступом з Херсону та перетворенням війни на піхотну м'ясорубку під Бахмутом та Соледаром. Одночасно там було знищено основний людський потенціал приватних військових компаній пригожина з повною відсутністю результатів. І тому командування повертається від неспроможної "групи пригожина" знову до кадрових військових. Хоча саме той герасимов розробляв план війни з ідеєю про взяття Києва "за три дні", зазнав при цьому повного фіаско - та зазнає ще раз.

Загалом ми бачимо, що кадрові сухопутні війська росії зараз повністю знищені. Їх чорноморський флот, не маючи навіть адекватного супротивника на морі, зазнав стратегічної поразки. Однак росія за рахунок використання великих мас мобілізованих та старої техники поки що має досить багато сил, щоб вести активні бойові дії принаймні до масового надходження до ЗСУ великої кількості танків з НАТО, що слід чекати орієнтовно у березні-квітні. Одночасно росіянам треба буде показати якийсь результат війни до 24 лютого. І тому найближчі місяць-півтора будуть дуже важкими - росія буде йти ва-банк та намагатися всіма силами досягти хоч якогось успіху, який можна буде розпіарити.

Однак загальна ситуація така, що становище росії зараз нагадує становище гітлерівської Німеччини у, наприклад, 1944 році - коли нацисти мали ще дуже багато сил, контролювали великі території, але вже зазнали стратегічної поразки та були приречені на повний розгром. 

comments powered by HyperComments