Оперативна інформація 22 жовтня: Одеську область атакували ракетами (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Суббота, 22 октября 2022, 15:05
22 жовтня йде вже 241-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. Головне за сьогодні - це черговий російський ракетний удар по Україні, в тому числі і по Одеській області, створення міжнародного трибуналу для путіна - Гаага його чекає. Також всі ми очікуємо відступу російських окупантів з Херсону. Вчора ми не робили загального огляду подій, тому сьогодні найважливіше за дві останні доби.
Оперативна інформація 22 жовтня: Одеську область атакували ракетами (ВІДЕО)

Отже, сьогодні вранці, біля 7-ї години, росіяни завдали досить масованого ракетного удару по території України з метою уразити об'єкти енергетичної інфраструктури - електростанції та великі підстанції. Для атаки росіяни задіяли 10 стратегічних бомбардувальників Ту-95 та Ту-160, які випустили ракети в районі міста Волгодонськ Ростовської області - це було 17 крилатих ракет Х-101. Також з моря росіяни випустили 16 крилатих ракет "Калібр" з двох надводних ракетних кораблів, всього 33 ракети.

Більше половини цих крилатих ракет збили наші зенітники - це 13 ракет Х-101 та 5 "Калібрів", в тому числі не менше 4 ракет збили над Одеською областю та ще одну над Миколаївською. Скоріш за все, над Одеською та Миколаївською областями збивали саме ракети "Калібр".

Всі деталі у нашому відео.

Також продовжуються атаки з повітря за допомогою дронів-камікадзе. Лише минулої ночі над півднем України їх збили 11 штук - 10 над Миколаївською та 1 над Кіровоградською областю. Загалом українська ППО зараз збиває вже понад 85% всіх таких безпілотників-камікадзе іранського виробництва.

На жаль, є прильоти. В тому числі, за офіційним повідомленням оперативного командування "Південь" та Одеської обласної військової адміністрації, дві ракети влучили у об'єкт енергетичної інфраструктури неподалік від Одеси. В результаті цього декілька населених пунктів Одеського району на деякий час залишилися без електропостачання, та вже до 14-ї години дня все відремонтували. Місцева влада в черговий раз просить одеситів заощаджувати електроенергію.

Також були прильоти в об'єкти енергетичної та критичної інфраструктури і в інших регіонах, про наслідки повідомив заступник голови офісу президента Кирило Тимошенко. В тому числі вночі - у Черкаській області, де відключено 242 тисячі абонентів, у Миколаївській, де відключені 188 тисяч, а після ранкових ударів є відключення у Хмельницькій області, де без світла залишились 672 тисячі абонентів, у Волинській, де відключено 102 тисячі, та у Рівненській області з відключенням майже 175 тисяч абонентів.

Ситуація на фронтах залишається без видимих на карті змін.

Але з одного боку росіяни продовжують наступальні дії в районі Бахмута та Авдіївки, з іншого - начебто вибудували лінію оборони та навіть роблять спроби контрнаступу північніше Лисичанська - в районі Кремінної.

На південному фронті окупаційна влада залишила місто Берислав Херсонської області, це підтверджено Генштабом. Росіяни виводять свої війська та техніку з Херсону та західної частини Херсонської області, там за дві останні ночі ЗСУ двічі завдали ударів по переправі під Антоновським мостом, знищивши декілька барж. Окупанти спробували закинути дезинформацію про те, що ЗСУ обстрілювали людей під час переправи, але не врахували одного - удари завдавали кожного разу після 23-ї години, коли діє комендантська година і тому мирних людей там просто не могло бути. Окрім того, час роботи переправи заявлявся для місцевого населення з 7-ї ранку до 20-ї вечора. Тому ще раз підкреслю - дуже чекаємо на те, що росіяни називають "жест доброї волі" або "перегрупування", а насправді - просто відступ з Херсону під тиском українських частин та під загрозою повного оточення чи блокади.

Україна звернулася до ООН, ЄС та інших організацій із закликом направити спостерігачів на Каховську ГЕС, яку росіяни замінували, можуть і хочуть підірвати, звинувативши в цьому Україну.

На морі росіяни до ночі 22 жовтня збільшили загальний склад свого оперативного з'єднання чорноморського флоту до 10 бойових одиниць. Серед них було аж три надводних кораблі з ракетами "Калібр", загальний залп до 24 ракет. Згодом, з урахуванням випущених вранці 16 "Калібрів" зазначимо, що загроза зберігається від одного корабля з 8 ракетами. А ті два кораблі, що відстрілялися, скоріш за все, вже у першій половині дня 22 жовтня зайшли до Севастополя. Їх можуть або замінити інші кораблі, в тому числі підводні човни з Новоросійська, або вони ж можуть вже надвечір знову вийти в море після перезарядки ракет.

Щодо міжнародної ситуації. У Китаї відбувся ХХ-й з'їзд комуністичної партії, на якому обрали вже втретє лідером партії та держави Сі Цзіньпіня. Одночасно прямо з засідання вивели колишнього керівника Китаю з 2002 по 2012 рр. Ху Цзіньтао, куди саме - можливо під арешт. Для України це загалом добре, оскільки означає незмінну позицію Китаю, який хоча і не підтримує нас відкрито, але поступово і методично підкорює собі росію і при цьому не надає їй ніякої суттєвої допомоги. А чим скоріше східна частина росії стане сферою впливу Китаю - тим краще. У США не бачать ознак того, що росія зацікавлена у завершенні війни, скоріше навпаки - там бачать процес ескалації. Незважаючи на це турецький президент Ердоган заявив, що через численні поразки на фронті путін став "м'який". Євросоюз підтверджує наміри кожного місяця надавати Україні по 1,5 мільярда євро фінансової допомоги.

Парламент Нідерландів підтримав створення спеціального трибуналу, який розгляне акт агресії росії проти України. Депутати парламенту Нідерландів вимагають притягнути путіна до відповідальності за все, що він вчинив, в тому числі і за знищення авіалайнеру над Донбасом влітку 2014 року. Невже втілиться у життя одна з моїх мрій - побачити путіна на лаві підсудних, а згодом - або в камері для довічно ув'язнених або на шибениці?

 

comments powered by HyperComments