Окупанти тікають з Херсону та готують вибух Каховської ГЕС (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Пятница, 21 октября 2022, 15:05
Можна стверджувати, що росіяни зараз панічно тікають з окупованого Херсону. Що там відбувається зараз після ударів по Антоновському мосту та чи є загроза підриву окупантами Каховської ГЕС?
Окупанти тікають з Херсону та готують вибух Каховської ГЕС (ВІДЕО)

Звільнення Херсону у найближчі дні, максимум, тижні - неминуче. З оперативної точки зору російські окупанти у Херсоні повністю заблоковані вже понад три місяці. Тому що ще з другої половини липня почалися ракетно-артилерійські удари по мостам та переправам через Дніпро. Це призвело до майже повного припинення будь-якого постачання та поповнення окупаційних військ росіян у Херсоні та зробило майже неможливим сполучення між правобережною та лівобережною частинами Херсонської області.

Деталі у нашому відеосюжеті.

А перед цим росія зосередила саме у правобережній частині Херсонської області досить численне армійське угруповання з найбоєздатніших своїх частин - вони ще влітку хотіли відновити наступ на Миколаїв та навіть на Одесу. Але не змогли - тому що ці війська опинилися фактично у оточенні. 

В результаті цієї блокади до кінця вересня російські війська опинилися знекровленими, без достатніх запасів боєкомплекту та іншого спорядження. І це стало однією з причин успішного наступу ЗСУ у перші дні жовтня на півночі Херсонської області, коли було звільнено більше 1000 квадратних кілометрів території та десятки населених пунктів. Але потім росіяни змогли перегрупуватися на більш компактній лінії оборони фактично від Каховки до Херсону з єдиною метою - зберегти контроль над Каховською ГЕС, початком Кримського каналу та, власне, містом Херсон. Тут вони збудували навіть укріплену лінію оборони, брати яку штурмом недоцільно через можливість великих втрат української армії. 

Але починаючи з 17-18 жовтня видно ознаки того, що окупанти дуже скоро самі почнуть тікати з Херсону - навіть після офіційної анексії окупованої Херсонської області до складу росії. На космічних знімках видно, як останніми днями через імпровізовані переправи російська техніка рухається з правого берегу Дніпра на лівий. 

Також росіяни навели у черговий раз переправу з барж прямо під напівзруйнованим Антонівським мостом.

Одне з своїх недавніх звернень гауляйтер окупаційної влади срамоусов записував вже у Генічеську. Ще кілька днів тому інший гауляйтер, сосальдо почав просити центральну владу росії про допомогу у переселенні людей з окупованих територій - і росіяни у особі віце-прем'єра Хуснулліна погодилися.

18 жовтня, окупанти почали анонсувати вже масовий виїзд населення Херсону у лівобережну частину області. Вони навіть пропонують якісь маршрути для цього. Фактично мова йде про примусову евакуацію приблизно 50-60 тисяч людей, яку окупанти поки що пропонують людям робити власними силами. Ресурсів для такої евакуації у них немає. І є складнощи з переправою через Дніпро - людям доводиться робити це пішки по напівзруйнованому Антонівському мосту або на якихось поромах чи баржах автобусами.

До цього слід додати прогноз інституту вивчення війни ще минулого тижня про те, що на цьому тижні, тобто 17-23 жовтня Херсон може бути звільнений. Про досить швидке звільнення Херсону, приблизно до кінця жовтня, знову почали говорити українські політики та військові - в тому числі голова управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Таким чином вони одночасно зменшують кількість людей - щоб після відступу залишити після себе, у буквальному сенсі, пустелю, а у зворотньому напрямку спробують перевезти якесь поповнення для своїх військ або навіть під виглядом евакуації населення вивезти з Херсону свої війська - це якщо ЗСУ не роздовбають оту переправу. Одночасно командувач російської окупаційної армії генерал суровікін анонсував якісь "найнепростіші" рішення щодо Херсону. У росіян намагаються подати це як вивезення мирного населення за межі зони активних бойових дій, але деякі інші речі вказують нам на те, що це просто прикриття відступаючих російських військ мирними людьми як живим щитом.

І ось зараз ми ще раз повернемося до тої переправи. Пізно увечері 21 жовтня по Антоновському мосту було завдано чергового удару ЗСУ. Після 23-ї години. Переправа під ним відкрита для цивільного населення, за офіційними даними самих окупантів, з 7-ї ранку до 20-ї вечора. Але це не завадило окупантам заявити потім, що удар після 23-ї години було завдано, начебто, по мирним людям. І тому питання до росіян - як на підконтрольній окупантам переправі опинилися мирні люди о 23-й годині, якщо окупанти забороняють мирним людям перебувати там після 20-ї? Питання, звісно, риторичне. Адже цілком зрозуміло, що навіть вночі там вони намагалися проводити військові перевезення. 

Одночасно росіяни готують підрив греблі Каховської ГЕС, щоб потім звинуватити у цьому Україну. Це дійсно призведе до катастрофічних наслідків у вигляді повені і затоплень - саме на лівому  березі Дніпра, де як раз і концентруються російські війська. Також це призведе до неможливості подачі води у Кримський канал та проблем з охолодженням Запорізької атомної електростанції через падіння рівня води у Каховському водосховищі. 

Україні ж такий підрив дуже невигідний, оскільки це фактично закриє можливість форсувати згодом Дніпро та розвивати наступ від Херсону на Крим.

Скоріш за все, російське командування готове пожертвувати своїми військами та мирним населенням окупованих територій лише для того, щоб на кілька тижнів затримати водною перешкодою дорогу українським військам до Криму та створивши черговий ризик ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. І тому погоняло російського командувача суровікіна "генерал армагєддєц" відповідає дійсності.

І тому, поєднавши фактичні дії окупантів, які у паніці починають тікати самі та вивозити людей з окупованого Херсону, з прогнозами військових та розвідників, з відновленим напередодні наступом ЗСУ у Херсонській області - можна впевнено сказати про те, що звільнення Херсону та правобережної частини Херсонської області відбудеться дуже скоро. Але потім стане інша дуже складна задача - як армії України йти далі через Дніпро у наступ, і це тема наступної нашої розмови.

comments powered by HyperComments