Удари по Одеській області та відступ росіян: оперативна інформація 19 жовтня (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 19 октября 2022, 16:49
У нас вже йде 238-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників, 19 жовтня. Одеську область продовжують атакувати безпілотниками, є повітряні удари і по іншим містам України. Підсумки російських ударів по Одеській області з 24 лютого. Положення на фронтах та ситуація у морі - це головні події сьогоднішнього дня.
Удари по Одеській області та відступ росіян: оперативна інформація 19 жовтня (ВІДЕО)

Як завжди, огляд головних подій ми розпочинаємо з того, що відбувається в Одеській області. За добу було три повітряних тривоги. І під час однієї з них, на світанку, прикордонники знищили зі звичайних автоматів російський дрон іранського виробництва. Оту саму балалайку-мопед.

Повітряне командування ЗСУ повідомило, що з моменту першої зустрічі з оцими іранськими безпілотниками їх було збито 223 штуки. А вже вдень було збито ще 10 - тобто вже, як мінімум, 233 одиниця. Також вдень 19 жовтня збили не менше 4 крилатих ракет.

При цьому знову частина російських ракет влучила у інфраструктурні та енергетичні об'єкти.

Також сьогодні прокурор Одеської області Сергій Костенко підвів деякі підсумки воєнних дій та російських ударів за майже 8 місяців війни. Так, росіяни 61 раз обстрілювали Одеську область, було цілеспрямовано випущено 97 ракет - без урахування тих, які летіли до інших регіонів України та були зафіксовані або збиті нашою ППО. Ці дії росіяни призвели до загибелі 32 людей в Одеській області, в тому числі 22 у селищі Сергіївка. Пошкоджені 1 торгівельний центр, 19 підприємств з складами, 32 бази відпочинку, також 239 приватних житлових будинків та квартир, з яких 30 знищені повністю. Почато 74 кримінальних провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, встановлено прізвища російських командирів, що віддавали накази на атаки Одеської області.

Ситуація на фронтах без змін. Однак у росіян продовжуть знищувати склади боєкомплекту та спорядження. За даними британської розвідки, російська армія на всіх рівнях втрачає керованість - що є першою ознакою дуже скорого повного колапсу. Звільнено чотирьох з п'яти генералів, що керували вторгненням на самому початку.

Окупанти готуються до повного відступу з Херсону та всієї правобережної частини Херсонської області. Для цього вони знову навели понтонну переправу буквально під самим Антоновським мостом зі зчеплених між собою барж та організували масову примусову евакуацію населення з правобережної частини Херсонської області та міста Херсон. Таким чином вони одночасно зменшують кількість людей - щоб після відступу залишити після себе, у буквальному сенсі, пустелю, а у зворотньому напрямку спробують перевезти якесь поповнення для своїх військ або навіть під виглядом евакуації населення вивезти з Херсону свої війська - це якщо ЗСУ не роздовбають оту переправу. Одночасно командувач російської окупаційної армії генерал суровікін анонсував якісь "найнепростіші" рішення щодо Херсону. Коротше, чекаємо на "жест доброї волі" від росіян у найближчі дні.

Самі росіяни указом свого ватажка путіна оголосили військовий стан та створення підрозділів територіальної оборони на території чотирьох окупованих областей України, які вони анексували до складу росії - Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської. Таким чином, на росії частково введений воєнний стан та одночасно росіяни фактично визнали режим воєнного стану, який з 24 лютого діє по всій території України. Це ще можна трактувати і як спробу примусової мобілізації місцевого населення окупованих територій до російської армії - те, що з військової точки зору є неприпустимим актом відчаю. Також за інформацією з офісу президента України, такі дії росіян означають легалізацію для них мародерства та пограбування окупованих територій перед неминучим відступом. 

На морі продовжується ротація сил оперативного з'єднання чорноморського флоту росії, яке вдень 19 жовтня налічує 10 бойових одиниць, серед яких один надводний ракетний корабель з Севастополя та один підводний човен з Новоросійська - з загальним залпом до 12 ракет "Калібр", а також два великих десантних кораблі.

Щодо міжнародного становища. Греція одночасно почала передачу Україні наявних у неї БМП, а міністр закордонних справ Греції назвав обстріли росіянами українських міст воєнним злочином. Євросоюз зібрав достатньо доказів участі Ірану в поставках росії дронів, які атакують українські міста. Це означає більше санкцій проти Ірану - які частково знімали після 2015 року. Пару слів за Ізраїль. Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц офіційно підкреслив, що його країна до сьогодні не надавала Україні прямої військової допомоги, лише суто гуманітарну та медичну допомогу. Але слова ізраїльського міністра не мають жодної фрази про те, що нинішня позиція не зміниться - тобто, Ізраїль може у найближчому майбутньому у відповідь на постачання Іраном зброї росії у якості відповіді перейти і на прямі військові поставки до України. Загалом попереднє рішення Парламентської Асамблеї Ради Європи про росію, про яке на Ютубі не можна казати, все більше втілюється у життя на рівні окремих держав та окремих високопоставлених політиків.

Від росії починає відгороджуватися парканом навіть Фінляндія. А треба не парканом - а рвом з крокодилами та піраньями. 

comments powered by HyperComments