Оперативна ситуація 7 вересня: наступи ЗСУ на Херсонщині і Харківщині та демілітаризація росії (ВІДЕО)

Олександр Вельможко  |  Среда, 7 сентября 2022, 14:24
Сьогоднішній огляд оперативної ситуації Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників за 7 вересня. Це вже 196-й день війни. Коротко про головне - про наступи на фронтах, про те, що відбувається у Чорному морі, про підготовку восьмого пакету антиросійських санкцій.
Оперативна ситуація 7 вересня: наступи ЗСУ на Херсонщині і Харківщині та демілітаризація росії (ВІДЕО)

Одеська область залишається без обстрілів. Це добре. Але росіяни продовжують обстрілювати Харків та Миколаїв - і це погано. Однак зауважу, що масовані ракетні обстріли, які були на початку травня чи перед 24 серпня, минули. Росіяни не можуть вже собі дозволити запускати ракети у великій кількості. Навіть до масованих обстрілів на день незалежності України вони готувалися - декілька тижнів накопичували ракети. Зараз - те ж саме, йде період накопичення ракет з низькою інтенсивністю обстрілів у цей час.

Тим часом ЗСУ ведуть активні наступальні дії у двох напрямках. Детальніше - у відеоогляді.

Один - це Херсонська область, де продовжується одночасно і знищення всієї системи тилового забезпечення окупантів, і поступовий тиск на окремих напрямках з метою тактичного покращення лінії фронту. Це призводить до катастрофічних для росіян результатів, коли вони змушені маневрувати фронтовими частинами лише для того, щоб продемонструвати можливість маневру та імітувати надходження поповнень. А поповнень їм там не буде - тому що Дніпро це широка річка, до середини якої не долетить чи не допливе жоден росіянин. Переправи через Дніпро та Інгулець ЗСУ постійно знищують - так, що окупанти не встигають їх наводити та вже остаточно визнали аварійний стан Антонівського мосту.

Другий - Харківська область, де вчора українські війська, цілком однозначно, перейшли до наступу з дуже чудовими результатами. Скажу лише одну географічну назву - містечко Балаклея. Та сама, де раніше був великий український склад боєприпасів, що згорів кілька років тому. На його місці росіяни зробили собі склад та базу. І зараз ЗСУ зробили для росіян там пекло на землі - саме те, чого вони заслуговують.

Більш детально про події на цих напрямках - пізніше, коли ситуація буде більш зрозумілою та відкритою для обговорення. Але зараз росіяни там не просто панікують, а насправді обісралися по повній, та самі ж пишуть, що "Балаклея не так важлива", що "Відступ з Балаклеї не є трагедією" та інше в тому ж роді.

На морі росіяни залишають оперативне з'єднання свого флоту без змін - це свідчить про те, що вони не можуть більше одночасно тримати у морі більше двох ракетних кораблів. Особливо за умови, коли більшу частину випущених з них ракет просто збивають.

Але слід звернути увагу на наміри росіян поновити морську блокаду - це якщо вони зможуть та не відправляться на дно. Чому так? А тому що представник росії у ООН з смішним прізвищем небензя почав бідкатися, що російське зерно з російських портів не вивозять - і тому "зернові домовленості" начебто не діють і тому їх не слід подовжувати після закінчення їх терміну дії у листопаді. А на Східному економічному форумі вже сам путін заявив про намір поговорити з турецьким президентом Ердоганом про те, що ті самі зернові домовленості, які розблокували частину української морської торгівлі, начебто не працюють. Таким чином росія зараз, коли не пройшов варіант тиску на Європу газом, закидує камінці на тему шантажу про відновлення морської блокади українських портів. Хай спробують - для цього російським кораблям треба набратися сміливості вийти в море трохи далі від берегу, туди, куди дістають протикорабельні ракети ВМС України.

Слід відзначити, що зерно у росіян дійсно майже не закупають - кому потрібно купувати зерно у злочинців? Росіяни можуть хіба що продавати задешево вкрадене українське зерно, яке скуповують зернотрейдери-бариги з Близького Сходу.

Україна ж вивезла в рамках дії цих домовленостей 2 мільйоні 213 тисяч тон агропродукції. Координаційний центр погодив вихід у море з портів Одеської області 96 суден, а у зворотньому напрямку - вже 108 суден, які більшою частиною вже прийшли та завантажилися, частина - очікується найближчим часом.

А поки що Європа готує восьмий пакет санкцій проти росії та продовжує поставки зброї. Хоча процес поставки Україні танків з Німеччини поки що гальмує, але йдуть поставки зенітних установок "Гепард".

Самі ж росіяни втратили вже понад 50 тисяч чоловік, а їх президент путін каже, що все йде по плану та починати росія ще не починала. Тобто, це і є план путіна як президента росії - знищити понад 50 тисяч громадян росії та навіть нічого не почати. Ще одна частина плана путіна по деградації росії - це довести державу до того, що росія стане закуповувати звичайну зброю та безпілотники у тих країн, які мають набагато більший військово-промисловий потенціал, ніж у неї, у другої армії світу - наприклад, у Північній Кореї та Ірану. Так, ці дві країни-ізгоя тепер є недосяжною вершиною для майбутнього розвитку росії.

І тому нагадаю остаточну ціль війни, яку багато разів озвучувало керівництво України - це повне визволення всієї української території до кордонів 1991 року, тобто вигнання окупантів з Криму, Донбасу та всії іншіх окупованих регіонів. .

comments powered by HyperComments