Чи є загроза Одесі та як почалося звільнення Криму (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Четверг, 11 августа 2022, 12:12
В ефірі телеканалу "Перший міський. Одеса" розповідаю про оперативну ситуацію за 10 серпня з акцентом саме на південний фронт та можливу загрозу для Одеси та Одеської області та початок звільнення Криму.
Чи є загроза Одесі та як почалося звільнення Криму (ВІДЕО)

Головне - у нашому відео на телеканалі "Перший міський. Одеса"

Чи є загроза Одесі? Шансів на прорив до Одеської області у росіян немає - тому що між фронтом та Одесою є Миколаїв, місто-фортеця. Так, у перші дні війни росіяни проривалися до Вознесенську та Південноукраїнської АЕС та створили загрозу для Одеської області - та зараз ця загроза не актуальна. 

А безпосередня загроза для Одеси та Одеської області зберігається лише у вигляді спорадичних ракетних обстрілів з кораблів, літаків та території Криму. При цьому "Стамбульскі домовленості" про зерновий морський експорт передбачають, що росія не буде обстрілювати портову інфраструктуру - і тому загроза обстрілів безпосередньо для Одеси, Чорноморська та Южного зменшилася.

Чому і як саме росіяни обстрілюють Миколаїв? Хто насправді наступає на фронті у Херсонській області? Росіяни дійсно обстрілюють Миколаїв з РСЗВ великих калібрів "Смерч" та "Ураган", а також переобладнаних зенітно-ракетних комплексів С-300, і ці обстріли будуть продовжуватися доти, доки росіяни стоять на відстані 50-70 км від Миколаєва та контролюють Кінбурнську косу. Але безпосередньої загрози захоплення Миколаєва немає - тому що російські війська на південному фронті ведуть, переважно, оборонні дії.

Окупанти дійсно зосередили у правобережній частині Херсонщини великі сили, але ці сили опинилися в оперативній блокаді через постійний вогневий контроль ЗСУ над всіма трьома переправами через Дніпро. Це Антонівські автомобільний та залізничний мости біля Херсону та суміщений міст по Каховській ГЕС. Всі вони зараз непридатні для руху транспорту і тому російське угруповання на правому березі Дніпра отримує спорядження, поповнення, техніку та боєприпаси лише "по чайній ложці" по понтонним та поромним переправам з дуже малою пропускною спроможністю.

Що являла собою авіабаза Саки в Криму і чому через вибухи на ній росія на досить великий час втратила можливість завдавати повітряні удари по півдню України. Також російські пілоти палубної авіації більше не можуть тренуватися. І наостанок - Україна має технічну можливість завдати удар по цій авіабазі та при першій можливості завдасть удару по Кримському мосту. А головна мета України зараз - це повне і остаточне звільнення всіх окупованих територій, в тому числі й Криму.

comments powered by HyperComments