Битва за Чорне море: підсумки дня 20 та події 21 червня (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Вторник, 21 июня 2022, 11:11
Минулий день став чи не найнасиченішим на події за весь час війни в Одесі. Найголовніше станом на ранок 21 червня, 118-го дня Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Битва за Чорне море: підсумки дня 20 та події 21 червня (ВІДЕО)

Минула ніч пройшла в Одесі спокійно, без обстрілів. Лише вранці була одна повітряна тривога, у цей час ворог обстріляв Миколаїв, були "прильоти".

Вчорашній день розпочався з того, що наша ППО збила російську надзвукову ракету "Онікс" над Одесою. Ще одну таку ракету було збито ще вночі над Білгород-Дністровським районом Одеської області. 

Потім ми дізналися спочатку про завдані ЗСУ удари по острову Зміїний ще вночі, внаслідок яких на окупованому острові було знищено все, або майде все. І майже відразу після цього - про українські удари по захопленим росіянами газодобувним вишкам, так званим "Вишкам Бойко". На трьох атакованих вишках було 109 чоловік персоналу, їх евакуювали, є загиблі, а пожежі гасять аж досі. Після цього росіяни немов сказилися і почали обстрілювати Одеську та Миколаївську область ракетами - загалом вчора вдень по Одеській області 10 ракет та ще 4 по Очакову у Миколаївській області.

Безпосередньо в Одесі вони влучили в логістичний продовольчий склад, де загинула одна людина - охоронець. Також були пошкоджені приватні житлові будинки на островах у гирлі Дунаю десь біля Вилкового, а ще одна ракета влучила у кладовище у Білгород-Дністровському районі. 

Ось що відбувається на морі. Багато політиків та медіа взялися постити картинки з палаючим островом Зміїний. Відносно подій це правда, там дійсно все палало, але ЗСУ не публікували жодного офіційного фото та відео. А ті картинки - то скріншоти з відео атак ЗСУ на Зміїний на початку травня, коли на окупованому острові знищили вертольот та завдали по Зміїному авіаудару.

Надвечір хтось із росіян запустив фейк начебто про те, що весь російський флот пішов курсом на Одесу. Той хто це зробив, хотів нас налякати, посіяти паніку - але не взяв до уваги, що Україні якраз і потрібно, щоб російські кораблі підійшли якнайближче. Щоб вгатити по ним ракетами, яких є багато. Тим часом насправді на ранок 21 червня у морі перебувають на великій відстані від Одеси російські кораблі - у складі 5 надводних кораблів з ракетами "Калібр", одного підводного човна з ракетами та 4 великих десантних кораблів. Безпосередньої загрози атаки узбережжя Одеської чи Миколаївської областей немає, але зберігається загроза ракетних обстрілів з великої відстані.

На фронті загалом ситуація без змін. З одного боку - ми бачимо обережний наступ ЗСУ у Харківській та Херсонській областях, а з іншого - спроби ворога продовжувати штурмувати наші позиції у Северодонецьку та на Слов'янському напрямку, де було відбито кілька ворожих атак, продовжуються артилерійські обстріли. З Криму росіяни везуть у Херсонську область залізничний ешелон з катерами - або для диверсій у Дніпро-Бугському лимані, або для забезпечення переправ через Дніпро при своєму відступі.

Так, ми досить скоро побачимо на одному з напрямків ударів армії України великий відступ росіян. Це не буде остаточна перемога, але це буде великий крок до неї.

comments powered by HyperComments