Оперативне становище 16 червня: підсумки Раммштайну, зброя і ситуація на фронті (ВІДЕО)

Четверг, 16 июня 2022, 14:24
Аналізуємо оперативне і стратегічне становище на сьогодні, 16 червня: 111-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників.
Оперативне становище 16 червня: підсумки Раммштайну, зброя і ситуація на фронті (ВІДЕО)

Станом на 16 червня в Одесі та Одеській області панує спокій, який трохи розбурханий хіба що сиренами повітряних тривог, кумедними новинами про повістки у військкомат, що начебто видають на пляжах та безглуздим обговоренням відвертої поведінки деяких відпочиваючих біля моря. 

Також підійшла чергова порція російських фейків. Вони повідомляють про військову базу у одній з лікарень в Одесі на Слобідці та цілий арсенал біля військового госпіталя на Пироговській. Коментую. На Слобідці у нас є психіатрична лікарня, а той, хто підказує російському міністерству так званої оборони про все це - мабуть або щойно втік звідти, або він просто посетитель одесского цирка. А справжні одесити знають, що буквально за парканом від військового госпіталя дійсно є зброя - танк, "Катюша", БМП, ракети і навіть літак - все це музейна експозиція. Тобто, росіяни так бояться музейних експонатів? То може їм ще козацьку шаблю показати, щоб вони там взагалі повсіралися? Незважаючи на це, колишній лохотронщик, а зараз маріонетка на чолі донецьких сепаратистів Пеніс Душилін, тьху, Деніс Пушилін заявив про наміри захопити Одесу та Харків. Боже, які кончені.

Про ситуацію на морі. Корабельне з'єднання чорноморського флоту у морі знову скоротилося - до всього трьох кораблів з ракетами, двох надводних та однієї субмарини. Більше половини наявних десантних кораблів зараз у Новоросійську, якнайдалі від бойових дій - це 5 одиниць проекту 775 та один проекту 11711 "Петр Моргунов". Окупанти зосередили багато техніки на острові Зміїний, але все це суто для оборони острову і не більш того. Важливо - все, що є у росіян на Зміїному, можна легко знищити одним-двома залпами РСЗВ "Смерч". Чекаємо, щоб вони туди навезли якнайбільше техніки.

На фронті загалом без змін - і це вже добре. Адже, незважаючи на дуже велику чисельну перевагу у артилерії і руйнування мостів, українські війська продовжують утримувати частину Северодонецька. А українська артилерія там переведена до Лисичанська, де стоїть на пануючих над усією місцевісцю висотах і звідти ефективно вражає все, до чого може добити. Тривають бої у Харківській області - і зараз, судячи з усього, ЗСУ відбивають назад ті позиції, з яких вчора-позавчора відступали. У Херсонській області йдуть позиційні бої з переважанням артилерійського протистояння, у якому артилерія ЗСУ ефективно знищує ворожі склади спорядження, боєприпасів та штаби, йде підготовка до контрнаступу для звільнення Херсону. 

Дуже високу оцінку українській артилерії і, особливо, артилеристам дав голова об'єданого комітету начальників штабів збройних сил США генерал Марк Міллі. 

Радник Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що для остаточної перемоги у війні Україні потрібно отримати 1000 гаубиць, 300 РСЗВ, 500 танків, 2000 одиниць бронетехніки та 1000 БПЛА, проте реальні поставки значно менші. Зокрема, Україна отримала зараз понад 250 різних артилерійських систем, переважно стандарту НАТО калібру 155 мм, біля 250 танків, переважно різних варіацій радянських Т72, деяку кількість РСЗВ і дуже багато протитанкових, зенітних та інших ракет невеликої дальності дії. 

У відповідь міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що майбутні поставки РСЗВ типу М142 HIMARS значно посилять можливості України та закликав учасників вже третьої зустрічі на авібазі Рамштайн докласти ще більших зусиль, щоб Україна могла захистити себе, своїх громадян та свою територію.

За підсумками Рамштайну можна сказати наступне. Постачання зброї продовжується, але не тими темпами, як це потрібно Україні для швидкої перемоги. Тут вже впливає і поміркована позиція європейських держав, зокрема Німеччини, і спустошеніть європейських арсеналів. Дійсно майже всі запаси озброєння і боєприпасів "радянського" зразка у Східній Європі вже майже вичерпані. А зброї зразка НАТО не так вже й багато - тому що протягом всіх 90-х рр. і аж до 2014-го року країни Європі інтенсивно скорочували свої армії. А зараз, коли путін розпочав агресію - виявилось, що вони всі мають дуже небагато сучасної зброї. 

Але, Великобританія обіцяє протикорабельні ракети - це додаткові боєкомплекти до пускових установок "Гарпун" з Данії та ракети Brimstone. Німеччина пообіцяла у серпні-вересні доставити три екземпляри РСЗВ MARS II – аналог американської ракетної системи M270 MLRS. Словаччина передасть нам невідому кількість вертольотів Мі-17 і ракетних боєприпасів. Канада, Польща та Нідерланди передадуть ствольну артилерію, тип і кількість поки що не відомо. Тим часом Литва вже передала Україні чергову партію техніки - 20 гусеничних БТР М-113 американського виробництва.

Раніше, окремо від планів передачи зброї за підсумками зустрічі у Рамштайні, президент США Джо Байден анонсував надання нашій країні ще мільярд доларів на військові потреби. За ці кошти постачають ще 18 гаубиць М777, 18 тягачів для їх транспортування та 36 тисяч снарядів калібру 155 мм. Анонсовані раніше системи РСЗВ типу М142 HIMARS отримають додаткові боєприпаси – ракети М31 та чотири автомобілі для їх ремонту. Фронт отримає кілька тисяч захищених американських радіостанцій та індивідуальних приладів нічного бачення. 

Для берегової оборони будуть передані дві мобільні пускові установки протикорабельних ракет "Гарпун" - це, скоріш за все, нові наземні установки, аналогічні тим, які США виготовляють для Тайваню. Ці дві установки - додаток до тих чотирьох, які вже передала Данія. Загалом це доведе сумарний залп "Гарпунами" до 24 ракет. 

Тим часом міністр оборони України Олексій Резніков озвучив три етапи плану по досягненню перемоги:
• перший — стабілізувати ситуацію на фронті
• другий — відкинути російські війська на позиції до 24 лютого
• третій — обговорити із партнерами план як звільнити Крим - дипломатичним чи воєнним шляхом.

Тому - працюємо далі для перемоги.

comments powered by HyperComments