Хроніка війни у день Пасхи: загроза з моря для Одеси та бойові дії (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Воскресенье, 24 апреля 2022, 23:17
Коротко - про головні події 60-го дня бойових дій в Одесі, у Чорному морі та на фронтах на основі даних Одеської військової адміністрації та Генштабу ЗСУ.
Хроніка війни у день Пасхи: загроза з моря для Одеси та бойові дії (ВІДЕО)

Сьогодні 24 квітня, велике свято Пасхи, воскресіння Христа та одночасно - вже 60-й день Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників. І поки весь християнський світ відзначає Пасху - українці сидять у сховищах, чекаючи на чергову бомбу чи ракету від росіян - православного народу-богоносця.

Ось карта повітряних тривог на вечір 28 квітня. Прямо зараз вони обстрілюють Полтавську та Миколаївську області. 

Одеса все ще оговтується від вчорашнього ракетного удару. Нагадаю, 23 квітня росіяни випустили по місту 8 крилатих ракет, 3 з яких збили, а одна - влучила у багатоповерховий житловий будинок. Загинуло, за уточненими даними, вже вісім одеситів, серед яких тримісячна дівчинка. Росіяни ж повідомили про знищення "логістичного центру" в аеропорту, де, начебто, розвантажували військове спорядження. Згодом росіяни почали розганяти фейк про те, що в житловий будинок влучили уламки збитої ракети - але це не так, оскільки на відео чітко видно, що в район 3-4 поверху влітає і вибухає цілісінька крилата ракета. Також росіяни почали докоряти українським військовим за те, що вони збивають ворожі крилаті ракети над містом... У таку ницість взагалі важко повірити - вони докоряють українцям за те, що вони захищаються.

Також вчора ввечері було збито дві крилаті ракети, які було випущено з моря по району порту Южний, де росіяни заздалегідь попереджували про намір атакувати Припортовий завод чи інший об'єкт, щоб влаштувати у Одесі та її околицях хімічну катастрофу - але обидві ракети збили.

Ракети по Одесі випустили з бомбардувальника Ту-95 над Каспійським морем - це були ракети Х-101. А ракети по порту Южний - з моря.

Зараз у Чорному морі перебувають декілька російських кораблів, здатних випускати ракети "Калібр". Це три або два фрегати та два ракетних корвети (на кожному по 8 ракет), а також до 4 підводних човнів, кожен з яких бере на борт до 6 ракет. Таким чином, сумарно російський флот може зараз мати залп в 56 або 64 ракети. 

Росіяни надовго, або назавжди втратили один з нових патрульних кораблів ФСБ - "Расул Гамзатов". Він пошкодив комплекс рулів та гребних гвинтів при переході Волго-Донським каналом з Каспійського моря до Азовського і Чорного моря. І через санкції швидко відремонтувати корабель неможливо. З урахуванням того, що росіяни вже задіяли у "спеоцперації" рятувальне судно "Комуна" 1913 року спуску на воду, то слід чекати повернення до бойового складу крейсера "Михайло Кутузов", який зараз є музеєм у Новоросійську та "Аврори".

До речі, наші інформатори з Новоросійська передають, що там зібралися майже всі десантні сили чорноморського флоту. Це новий десантний корабель "Петр Моргунов" та чотири десантних кораблі проекту 775. Тобто, на даний момент загрози висадки десанту у Чорному морі немає. 

На фронті тривають важкі бої на Донбасі - де ЗСУ відбивають численні російські атаки. Також великі бої йдуть у Херсонській області, де було знищено напередодні ворожий командний пункт, при чому двоє російських генералів загинули, а третій важко поранений. Те, що ворожі генерали перебувають на самій лінії фронту і таким чином здійснюють безпосереднє керівництво військами, свідчить про низьку якість командування російської армії на середьому рівні - коли різні там майори та полковники не можуть працювати. За останню добу ворог втратив в боях 19 танків, 33 бронемашини, 9 одиниць артилерії та РСЗВ, два літаки та іншу техніку, їх людські втрати доходять вже до 22 тисяч чоловік. Вже знищені близько 90% російських десантних військ та морської піхоти - найбоєздатніших їх підрозділів. За два місяці війни росія вже випустили близько двох третин своїх запасів високоточної зброї - всіх цих ракет "Калібр", "Іскандер" та інших.

Однак, Україна отримує зараз стільки зброї, в тому числі важкої артилерії, танків та бронемашин, що вже можна казати про рівність сил та навіть деяку перевагу ЗСУ над окупантами на фронті.

І тому звичайними методами ведення війни без оголошення загальної мобілізації росіяни не зможуть перемогти від слова "ніяк". Військова перемога України на фронті - питання часу та вичерпування ресурсів росії.

Але війни може затягнутися через те, що згодом росія розпочне мобілізацію, стане на внутрішньополітичний курс "війни з всім НАТО" на території України - і тому знадобиться дуже багато часу, щоб розправитися з великою масою "гарматного м'яса" та старої техніки, яку вони зможуть кинути на фронт десь на початку літа.

До речі, чи буде цікаво окремо поговорити про те, яку саме артилерію отримує зараз Україна?

comments powered by HyperComments