Війна 28 березня: ситуація в Одесі, російське мінування Чорного моря, бої на фронті та криза у агресорів (ВІДЕО)

Александр Вельможко  |  Понедельник, 28 марта 2022, 20:56
Що нового в бойових діях Великої Вітчизняної війни українського народу проти російських загарбників в Одесі та по всій Україні 28 березня: збиті крилаті ракети та літаки, удари по Одеській області касетними бомбами, мінування росіянами Чорного моря та інше.
Війна 28 березня: ситуація в Одесі, російське мінування Чорного моря, бої на фронті та криза у агресорів (ВІДЕО)

Ситуація в Одесі та Одеській області спокійна та контрольована, лише час від часу лунають сигнали повітряної тривоги. Українська система противоповітряної оборони працює на відмінно - наприклад, напередодні, увечері 27 березня над Одеською областю збили ворожу крилату ракету.

Також Генпрокурор України Ірина Венедиктова наголосила, що вже є докази використання росіянами заборонених міжнародними конвенціями касетних бомб також у Одеській та Херсонській областях. Скоріш за все, це стосується бомбардування району біля курорту Затока на півдні Одеської області ще на початку березня. Там тоді знайшли декілька нерозірвавшихся авіабомб.

В Одесі із завтрашнього дня, 29 травня, змінюється комендантська година - тепер буде з 21-ї вечора до 6-ї ранку.

Одеса залишається тиловим містом, хоча спочатку ворог мав плани по оточенню та захопленню міста - одночасним ударом сухопутних військ через Миколаїв або в обхід його з морським десантом. Зараз ворога відбито від Миколаєва аж до околиць Херсону, де тривають бої за визволення міста. А десант, який росіяни хотіли висаджувати в Одеській області, вже знищений в боях під Маріуполем та Миколаєвом.

Росія займається мінуванням судноплавних шляхів у Чорному морі, у чому спробувала звинуватити Україну. Морські міни ще напередодні на кілька годин блокували рух суден у Босфорі, ще одну міну помітили біля кордону Туреччини та Болгарії, інші міни - біля узбережжя Болгарії та Румунії. Росіяни навіть повідомили точну кількість мін у морі - 420 штук. Це цифра, яка може бути відома лише тим, хто ці міни виставив. 

Продовжуються локальні контрудари української армії під Києвом, де сьогодні звільнено місто Ірпінь, та в Сумській області.

Загарбники намагаються прорвати оборону армії України з метою оточення наших части на Донбасі - але безуспішно. Оскільки росіянам не вистачає сил, вони перекидають туди залишки боєздатних частин, які раніше йшли на Київ в обхід міст Суми та Бровари, але були звідти відкинуті. Наразі це найнебезпечніша ділянка фронту.

Також росія проводить приховану мобілізацію у Південній Осетії, Абхазії та відкриту мобілізацію - в ОРДЛО. Вони проводять поповнення своїх сил за рахунок наявних резервів особового складу та зняття з консервації застарілої техніки - тому що більш нові та сучасні вже закінчуються.

Ростуть втрати загарбників, які вже перевищили 17 тисяч чоловік, 586 танків, майже 1700 бронемашин, більш як 123 літаки та 127 вертольотів тощо. 

Україна продовжує отримувати допомогу та озброєння, зокрема британські зенітно-ракетні комплекси "Starstreak", німецькі протитанкові системи "MATADOR", американські "Стінгери" та "Джавеліни". Обговорюються і поставки інших видів озброєння, зокрема далекобійної артилерії та навіть танків. Також Україна отримує фінансову, дипломатичну та волонтерську допомогу з всього світу.

Натомість росію поглинає криза у всіх сферах життя. спричинена її військовою агресією проти України. І це стосується не лише величезних втрат та військових поразок на полі бою, а й всієї російської економіки, політики та рівня життя їх населення. Мешканці росії відрізані від фінансової системи, від туризму, від майже всіх зв'язків із зовнішнім світом, завершується процес перетворення російського сегменту Інтернету на локальний "Чебурнет" та навіть ті російскі емігранти, що встигли зараз втекти в Грузію чи Вірменію - можуть бути примусово повернуті назад. Спроба путіна змінити умови продажу нафти та газу, коли він захотів приймати оплату лише в рублях, провалилася. Країни Європи відмовилися порушувати умови контрактів та будуть продовжувати платити за енергоносії у валюті, але ця валюта до росії не потрапить через санкції та блокування банківської системи. І тому поки росія продовжує продавати нафту та газ в Європу - то їх вартість поступово накопичується на заблокованих рахунках, які згодом будуть передані Україні для її відновлення після російської навали.

І тому хай Європа ще поки купує газ у путіна - все одно гроші підуть на українські школи, українські лікарні, будинки для українців, дороги для українців - щоб все було Україна. А агресор та кожен, хто підтримує цю агресію, заплатить за все. 

comments powered by HyperComments