Іран атакував Ізраїль: що відбулося

Олександр Вельможко  |  Середа, 2 жовтня 2024, 10:51
У ніч з 1 на 2 жовтня 2024 року Іран завдав ракетний удар по Ізраїлю. Аналізуємо події - чому це сталося і до чого призведе.
Іран атакував Ізраїль: що відбулося

Всі подробиці у нашому відеоогляді.

Керівництво Ірану все-ж таки наважилося завдати масований ракетний удар по Ізраїлю. Це сталося після того, як Ізраїль у декількох спецопераціях спочатку вивів з ладу значну частину членів терористичного угруповання Хезболла (це коли вибухали пейджери та інші гаджети), потім ліквідував майже все керівництво Хезболли, і у ніч на 1 жовтня почав наземну військову операцію під назвою "Північні Стріли" з метою створити безпечну "буферну зону" на півдні Лівану. При цьому був також ліквідований один з генералів так званого "Корпусу вартових ісламської революції", який відповідав за взаємодію Ірану з його підконтрольними проксі-силами типу Хезболли, ХАМАСу, хуситів та сирійського уряду Асада.

До цього, у квітні, Іран вже завдавав повітряний удар по Ізраїлю - як раз у відповідь на ліквідацію іншого іранського генерала, який також організовував взаємодію режиму аятолл з проксі-терористами. Тоді цей удар лише показав, що у Ірану є ракети і дрони - але Ізраїль та його союзники, в тому числі і серед мусульманських держав, показали, що можуть збивати ці ракети і дрони. Тому реальних результатів Іран тоді не досяг від слова "зовсім", а Ізраїль показав потужність своєї системи ПРО і ППО.

Згодом вже у Ірані було ліквідовано одного з лідерів ХАМАСу - відповідно, Іран обіцяв якусь страшну відповідь і нічого не зробив. Проковтнув.

А тепер склалася така ситуація, що більша частина військового потенціалу Хезболли, в який Іран вклав мільярди доларів, знищена ще до початку наземної операції армії Ізраїлю. І Іран опинився перед вибором - сковтнути ще раз чи вдарити ракетами по Ізраїлю. Вони обрали другий варіант, бо "сковтнути" ще раз означало б для Ірану, що всі погрози режиму аятолл, м'яко кажучи, не слід сприймати всерйоз. І тому, незважаючи на негласні попередження від Ізраїлю про потужну і рішучу відповідь на можливий іранський удар, Іран все-ж таки запустив ракети.

Десь після 19-ї години вечора 1 жовтня стало відомо, що Іран таки запустив свої балістичні ракети. Цікаво, що це відбулося напередодні Рош-а-Шана - єврейського Нового року. Також цілком можливо, що іранський удар міг плануватися до річниці вторгнення ХАМАСу в Ізраїль 7 жовтня 2023 року, але його довелося завдати на кілька днів раніше.

Біля 20-ї години стало відомо про роботу системи ПРО-ППО в небі над Ізраїлем. За попередніми даними, Іран запустив 400-500 ракет. Судячи з перших відео, частина іранських ракет "проривалася" через оборону - за рахунок кількості. Є поодинокі випадки влучань у центрі та на півдні країни. Ті ракети, які не були збиті - падали кудись "в поле" чи "в пісок" по незаселеній місцевості. Тобто, точність іранських ракет дуже низька, скоріше за все - удар завдався не прицільно. Також можливо, що збивалися лише ті ракети, які несли пряму загрозу за результатами прорахунку їх траєкторії.

Згодом армія і уряд Ізраїлю уточнили, що ракет було від 180 до 200, до 21-ї години вже був відбій повітряної небезпеки для Ізраїлю - відповідно, навіть з відкриттям неба в аеропортах. Ракетний удар завдав мінімальної шкоди, повідомляється про загибель однієї людини - це палестинець, на якого впав уламок ракети, та трьох постраждалих. 

Першим кроком у відповідь з боку Ізраїлю стала серія авіаударів по військовим об'єктам Хезболли у столиці Лівану Бейруті. І тут слід відзначити, що Ліван і Хезболла, яка є терористичною організацією і при цьому найбільшою неурядовою збройною силою у світі, є одним цілим. Адже, з одного боку, Хезболла - це, як ми відзначили, терористична організація, а з іншого боку - це легальна політична сила в Лівані, представники якої мають кілька посад в уряді Лівану, а сама організація укомплектована, переважно, громадянами Лівану. 

А справжній удар у відповідь ЦАХАЛ - армія Ізраїлю, обіцяє завдати вже цієї ночі. І завдати його відповідно зробленим раніше попередженням зруйнувати ядерні, нафтові чи військові об'єкти Ірану, або взагалі всі разом. 

Відомо, що деяку кількість іранських ракет збили американські есмінці, які знаходилися у морі неподалік від берегів Ізраїлю. Президент США Джо Байден від самого початку іранського нападу стежив за подіями з ситуаційної кімнати Білого Дому. Радник Байдена Джейк Салліван вже офіційно заявив, що удар по Ізраїлю призведе до дуже серйозних наслідків для Ірану.

З іншого боку, чомусь висловився президент Туреччини Ердоган, який побоюється, що наступною ціллю Ізраїлю стане саме Туреччина. Але тут слід зазначити, що незважаючи на досить агресивні заяви Ердогана щодо Ізраїлю, Туреччина не нападала на Ізраїль. І тому, Ердоган, можливо, просто переплутав Іран і Ізраїль, маючи на увазі, що саме Іран атакує Туреччину.

Наслідки іранського удару для України приблизно наступні.

По-перше, війна, яку розпочала росія проти України, зараз "розповзається" по світу, адже Іран є союзником росії - і, фактично, відкриває ще один фронт агресії з боку російсько-іранського альянсу. Таким чином, той обсяг військової та політичної допомоги, який зараз здатні надати США, може бути зменшений для України - через перерозподіл на користь Ізраїлю. І це може статися не лише через політичні мотиви, а й через суто технічні - через дефіцит тих же боєприпасів, засобів ППО та виробничих потужностей у країнах Заходу.

По-друге, якщо Ізраїль дасть адекватну відповідь, завдавши потужний удар по Ірану - це означає, що росія отримає менше іранських ракет і дронів чи не отримає їх взагалі для ударів по Україні.

По-третє, ірано-ізраїльське протистояння може перерости у повноцінну дистанційну війну, що збільшує ризик застосування ядерної зброї та глобального військового конфлікту, що взагалі нікуди не годиться. Тим паче, що у Ізраїлю ядерна зброя є, а у Ірану - вже цілком може бути, або власного виробництва, або передана з росії.

 

comments powered by HyperComments