Найбільшим за кількістю у Чорному морі став флот Туреччини

Олександр Вельможко  |  Вівторок, 17 вересня 2024, 12:40
Останнім часом за кількістю бойових кораблів та катерів флот Туреччини став найбільшим у Чорному морі, випередивши російський чорноморський флот.
Найбільшим за кількістю у Чорному морі став флот Туреччини

Раніше статус найсильнішої чорноморської країни за кількістю бойових одиниць флоту мала росія, проте Сили оборони України успішно виводять з ладу кораблі країни-агресорки. Наразі Туреччина має найбільший військовий флот у Чорному морі. Про це в заявив посол України у Туреччині Василь Боднар. 

«Завдяки діям Сил оборони України, Туреччина стала лідером в Чорному морі за кількістю військових кораблів. Для Туреччини важливо, аби Чорне море було зоною безпеки, аби припинилася російська агресія і щоб можна було відновити повноцінне економічне співробітництво для користі всього регіону», — наголосив посол.

Боднар також нагадав, що Туреччина активно зміцнює свої військово-морські сили і будує для України два корвети типу «Ада».

Боднар зауважив, що до завершення війни говорити про повне відновлення регіону складно, але багато інтересів України й Туреччини збігаються. Анкара підтримує територіальну цілісність України та не визнає окупацію Криму.

Зауважимо, що станом на початок 2022 року, перед російським повномасштабним вторгненням, чорноморський флот рф за загальною чисельністю переважав турецький флот. Однак, за кількістю бойових одиниць основних класів співвідношення сил було наступним для всіх країн чорноморського регіону:

 

Авіанесучі кораблі

Крейсери

Есмінці, фрегати

Корвети

Підводні човни

Ракетні катери

Десантні кораблі

Малі бойові одиниці та тральщики

Сумарний залп протикорабельних ударних ракет

Україна

 

 

1

 

 

 

1

12

 

Росія

 

1

5

15

7

4

7

14

132

Грузія

 

 

 

 

 

 

 

7

 

Туреччина

1

 

16

10

13

19

 

 

316 (лише "Гарпун")

Болгарія

 

 

4

2

 

3

 

6

12

Румунія

 

 

3

4

 

6

 

5

32

 

Таким чином, вже досить давно флот Туреччини значно переважав російський флот у Чорному морі за кількістю кораблів класів "фрегат", "корвет", ракетних катерів та підводних човнів та мав у 2,5 рази потужніший загальний ракетний залп. Починаючи з 2022 року Туреччина ще більше закріпила свою перевагу, коли ввела до складу флоту ще кілька кораблів основних класів, в тому числі універсальний десантний корабель - легкий авіаносець "Анадолу" та новий підводний човен. В той же час росія втратила загалом 28 бойових одиниць, серед яких ракетний крейсер "Москва", ракетний підводний човен "Ростов-на-Дону", два ракетних та один патрульний корвет, 3 повністю знищених та ще кілька виведених з ладу великих десантних кораблів.

ИСТОЧНИК: На фото: турецькі військові кораблі в Одесі, 2010-2021 рр.
comments powered by HyperComments