Німецький міністр оборони в Одесі анонсував новий пакет військової допомоги

П'ятниця, 31 травня 2024, 11:56
Під час неанонсованого візиту до Одеси 30 травня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив про підготовку нового пакету війсьвової допомоги загальною вартістю до 500 мільйонів євро
Німецький міністр оборони в Одесі анонсував новий пакет військової допомоги

30 травня керівники оборонних відомств двох країн – міністр оборони ФРН Борис Пісторіус та міністр оборони України Рустем Умеров – зустрілися в Одесі та обговорили поточну ситуацію на фронті, у Чорному морі та співпрацю щодо посилення позицій України. Візит Пісторіуса не анонсувався з міркувань безпеки. Під час візиту він побував на одному з військових поліонів біля Одеси, де ознайомився з підготовкою українських військових, зокрема у сфері безпілотних систем.

За словами Пісторіуса, зенітні ракети IRIS-T, що поставляються, будуть середньою і малою дальністю - SLM і SLS. Крім того, ФРН передасть Україні безпілотники для розвідки та бою у Чорному морі, мільйон набоїв, додаткові бойові машини піхоти Marder, бойові броньовані машини, зенітні танки та обладнання для засобів управління та контролю радіоелектронної боротьби.

Пісторіус зазначив, що з 2025 року ФРН поставить Києву 18 найновіших колісних гаубиць, профінансує навчання для українських технічних фахівців.

Також, за словами військового міністра Німеччини, ще Україна цього року отримає 19 танків Leopard A1 та Leopard 2A4 від Іспанії, а Німеччина виділить €1 млн на їхнє відновлення, технічне обслуговування та ремонт.

Борис Пісторіус підкреслив, що Німеччина залишається відданою своїм зобов'язанням підтримувати Україну і оголосив про новий пакет військової допомоги на 500 млн євро. .

«Цію ініціативу Німеччини та їх заклик до всіх інших партнерів зміцнити українську систему протиповітряної оборони. Це наш пріоритет сьогодні – ми потребуємо більшої кількості системи ППО, ракет та запчастин, щоб припинити російський терор проти наших міст та сіл. Впевнений, що разом ми зможемо зупинити російську агресію! – зазначив Рустем Умеров.

Міністр Умеров зазначив, що Україна має відстоювати свої прагнення та права для того, щоб вступити до ЄС та НАТО не лише де-факто, а й де-юре, тому питання про завдання ударів по військових об'єктах на території рф є актуальним. «Перед тим, як обговорювати питання щодо ударів Україною по військових об'єктах на території РФ, слід згадати питання Криму та Донбасу. Ці питання мають бути спрямовані не українській стороні, а партнерам, які постачають Україну відповідними видами озброєння», — сказав Умеров.

ФРН розгляне питання щодо дозволу Україні завдавати ударів німецькою зброєю по території країни-агресора Росії, - повідомив на брифінгу в Одесі Борис Пісторіус, його цитує «Укрінформ». Глава німецького міноборони зазначив, що по-перше, канцлер ФРН Олаф Шольц однозначно сказав, що німецьку зброю можна застосовувати у «рамках міжнародного права». Як зазначив Пісторіус, двосторонні договори існують «не для того, щоб їх публічно обговорювати, проводити якісь «червоні лінії», що терпимо, а що нетерпимо». «По-третє, це те, що ми розглядатимемо», – додав міністр оборони ФРН.

Цк був третій візит Пісторіуса до України від початку повномасштабного російського вторгнення у лютому 2022 року. 

comments powered by HyperComments