Удари по Харкову: яка є небезпека також для Одеси

Олександр Вельможко  |  Четвер, 4 квітня 2024, 12:22
Вночі 4 квітня росіяни завдали повітряний удар по Харкову дронами-камікадзе. Одеса ж вже кілька днів залишається у спокої. Але загальна загроза ударів ракетами і дронами для Одеси та Харкова дуже схожа.

Минулої ночі росіяни атакували з повітря Харків, запустивши туди зі своєї Курської області 20 дронів-камікадзе типу "шахед".

11 з них вдалося збити силам ППО.

Інші ж влучили, головним чином, по житловим будинкам у Харкові. І знову росіяни застосували ту ж тактику, яку вони нещодавно застосовували в Одесі, але з балістичними ракетами. "Шахед" влучив у місце попереднього прильоту, коли там вже працювали рятувальники. Загалом у місті загинуло 4 людей, є поранені, є пошкодження. Троє рятувальників загинули як раз від повторного удару дрону. 

Слід відзначити, що після 5 комбінованих повітряних ударів наприкінці березня росіяни взяли деяку паузу - і вже кілька днів немає масованих ударів як ракетами, так і "шахедами".

Однак, росіяни зберігають певний "стратегічний" запас ракет великого радіусу дії - понад 300-350 км дальності - всього до 900 ракет. Це до 300 ракет "Калібр", це певна кількість ракет "Іскандер" та Х-101, також вони накопичують запаси ракет "Онікс". Це той резерв, який вони бережуть постійно як мінімум, необхідний для можливості відкритого протистояння з НАТО, але за потреби беруть з нього ракети для масованих ударів по Україні.

Тут треба зазначити, що Харків і Одеса, а також ще Запоріжжя та Дніпро опинилися чи не у найважчих умовах з точки зору відбиття повітряних ударів.

Харків розташований дуже близько до кордону та лінії фронту - тому росіяни діствють туди з ЗРК С-300, майже безперешкодно можуть бити балістикою. А час підльоту дронів-камікадзе надто малий, щоб вчасно відреагувати і все збити - однак навіть зараз вдалося збити більше половини "шахедів". 

Одеса ж знаходиться на берегу моря. Тут також дуже малий час підльоту для балістичних ракет. А удари "шахедів" з моря відбивати також складно - тому що дрони підходять над морем на дуже малій висоті, тому їх важко виявити у конкретному місці, навіть коли відомо про їх запуск у напрямку Одеси. Тому у ППО є зовсім небагато часу, щоб збити дрони над морем, коли вони починають набирати висоту від кількох метрів над хвилями до 40-50 метрів - щоб піднятися до рівня міста, розташованого на береговому плато. 

Дніпро і Запоріжжя також досяжні для балістичних ракет - але удари "шахедів" там відбивають значно краще, ніж у Харкові через більшу відстань та кращі можливості відстеження курсу дронів.

І зауважимо, що, окрім Києва, майже ніде немає можливості збивати балістичні ракети через дефіцит ЗРК Patriot та SAMP/T. За словами президента України, треба ще 5-7 таких комплексів, тобто батарей, для повноцінного прикриття великих міст від балістичних ракет та певної протидії тактичній авіації росіян.

І тут треба сказати, що зараз паралельно уряд Великобританії та Євросоюз шукають можливості для того, щоб надати Україні ще кілька додаткових комплексів Patriot. А Франція посилює постачання зенітних ракет для вже наявних комплексів SAMP/T.

comments powered by HyperComments