Україна може придбати винищувачі у Греції

Пятница, 29 марта 2024, 13:23
Після отримання нових американських винищувачів F35 Греція планує продати частину наявного авіапарку.
Україна може придбати винищувачі у Греції

Греція планує виставити на продаж частину свого винищувального авіапарку, який складається з літаків кількох типів на тлі того, що незабаром вона отримає від США 40 одиниць винищувачів F-35A.

Греція має на озброєнні винищувачі:
F-4 Phantom II - 49 літаків,
Mirage 2000-5 - загалом 21 літак,
F-16 Block 30, F-16 Block 50 та Block 52 - загалом 156 літаків,
F-16 Viper - 2 літаки
Rafale - 6 літаків;

Деякі з літаків можуть зацікавити Україну, яка потребує якнайбільше західних винищувачів. Особливо це стосується F-16.

Про це повідомляє грецьке видання Kathimerini. Газета пише, що ні для кого не є секретом: Київ уважно придивляється до того, хто яку західну зброю збирається продати та готовий купити її.

"Україна фактично готується інтегрувати F-16 у свій авіапарк з першими експлуатаційними польотами, починаючи з липня. За інформацією, Київ через посередників виявив інтерес до грецьких F-4 Phantom, а також до будь-яких інших західних літаків, які планується продавати", – зазначило видання.

Втім, Греція не буде робити поспішних рішень щодо продажу літаків. Наприклад, F-4 можна буде зняти з озброєння тільки тоді, коли прибудуть F-35. Щодо F-16 та Mirage – греки мають модернізаційні плани на них. Проте не варто виключати, що частину з цих літаків все ж таки продадуть. Окрім цього, доречі, є й деякі інші опції.

"Слід зазначити, що будь-які дискусії стосуються не лише цілих платформ, а і їхніх частин. Крім того, можлива модернізація Block 50 до Viper залишить невикористаними частини Block 52, тобто радари, датчики, системи зв’язку тощо, на які вже шукають покупців і безсумнівно, що серед іншого інтерес буде висловлено також Києвом", – резюмує видання.

comments powered by HyperComments