Стало відомо, коли Україна отримає перші F-16

Понедельник, 11 марта 2024, 17:26
Знову змінилися терміни постачання Україні перших винищувачів F-16, частина пілотів для яких вже готові.
Стало відомо, коли Україна отримає перші F-16

До літа цього року очікується, що 12 українських пілотів будуть готові літати на винищувачах F-16 після 10 місяців навчання у Данії, Великобританії та США.

Як пише видання The New York Times, у новому навчальному центрі в Румунії вже чекають винищувачі та льотні інструктори, проте українські пілоти ще не прибули і коли вони розпочнуть навчання там невідомої. NYT зазначає, що ця затримка є свідченням «замішання та хаосу», які виникли на шляху НАТО у постачанні F-16.

Але підготовка українських пілотів триває: зараз очікується, що 12 з них будуть готові до бойових вильотів на F-16 до літа.

Читайте також: Президент Франції Емманюель Макрон у найближчі тижні прибуде з візитом до України

Однак, за інформацією видання, на момент повернення пілотів в Україну буде доставлено лише шість F-16 із приблизно 45 винищувачів, обіцяних європейськими союзниками. Данія обіцяла відправити перші шість літаків до кінця весни, а ще 13 – до кінця року та у 2025 році. Інші країни не встановили дату постачання своїх F-16. Нідерланди, які пообіцяли надати 24 літаки, відправлять їх, коли Україна підготує інфраструктуру.

Таким чином, якщо реальна кількість першої партії літаків F-16 в Україні буде налічувати лише 6 одиниць, то спочатку вони, ймовірніше за все, будуть виконувати задачі посилення ППО у глибині країни, розвантажуючи інші вже наявні літаки. А до ударних задач та боротьби за панування у повітрі F-16 зможуть перейти тоді, коли їх кількість дозволить сформувати повноцінну ескадрилью чи більше - тобто від 12 літаків.

comments powered by HyperComments