Україна може отримати 82 досить сучасних танки від Кіпру

Понедельник, 22 января 2024, 11:41
Кіпр має 82 досить нових танки Т80У російського виробництва, які може передати Україні за умови їх заміни на інші сучасні танки.
Україна може отримати 82 досить сучасних танки від Кіпру

Республіка Кіпр у 1996-97 та 2010-11 роках купила у росії 82 танки T-80У. Ці бойові машини досі перебувають на озброєнні кіпрської армії.

Наразі Кіпр готовий зняти з озброєння танки T-80У, а замість них почати використовувати інші бойові машини.

Зазначимо, що Кіпру також потрібно замінити французькі танки AMX-30B, які перебувають у резерві на складському зберіганні. Натомість кіпріоти хотіли залишити на своїх складах якраз танки T-80У. Тобто заміна для T-80У потрібна у будь-якому випадку.

Влітку 2023 року у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що Ізраїль хоче продати понад двісті танків Merkava Mk2 та Mk3 неназваним європейським країнам. За даними видання Haaretz, саме Кіпр хотів купити ізраїльські танки.

Але у листопаді 2023 року Ізраїль передумав продавати свої танки через бойові дії в Секторі Газа. Командування ізраїльської Армії оборони вирішило зі старих танків Merkava Mk.3 сформувати новий танковий батальйон. Наразі ці бойові машини відновлюють та приводять у належний технічний стан. 

Тому питання адекватної заміни кіпрських танків, як французького, так і російського виробництва залишається актуальним.

comments powered by HyperComments