Яка зараз ситуація у США щодо допомоги Україні

Пятница, 19 января 2024, 11:29
У США продовжуєтсья період діяльності уряду за тимчасовим бюджетом, допомога Україні фактично припинена. Однак і президент США, і більшість конгресменів виступають за продовження допомоги Україні - але не можуть домовитися між собою.
Яка зараз ситуація у США щодо допомоги Україні

Конгрес США ухвалив вже третій законопроєкт про тимчасовий бюджет. Акт допоможе уникнути призупиненню роботи уряду (шатдауну), пише Reuters.

Палата представників підтримала документ 314 голосами проти 108 (106 республіканців і два демократи проти). Його передали на підпис президенту Джо Байдену. 

«Цей третій тимчасовий законопроєкт про фінансування, відомий як ‘постійна резолюція’ або CR, просто подовжить рівні видатків минулого фінансового року до двох крайніх термінів – 1 і 8 березня… для різних урядових установ», — пояснили у виданні. 

При цьому лідери Конгресу вже оголосили про погодження постійного бюджету, але розпорядникам потрібно більше часу, щоб узгодити деталі в кожному законопроєкті про фінансування. Річ у тім, що у Штатів немає єдиного закону про бюджет, як-от в Україні. Щороку парламент має ухвалювати по 12 законопроєктів для фінансування діяльності уряду. 

Після остаточного погодження постійного річного бюджету Конгрес має взятися за питання фінансування для України. Тобто відтермінування рішення потенційно відтягує і надання допомоги Києву, хоча більшість конгресменів так чи інакше виступають за надання додаткового фінансування військової допомоги Україні

При цьому Президент США Джо Байден висловив свою думку щодо фінансування військової допомоги Україні. Він впевнений, що більшість американських законодавців підтримують ідею виділення додаткових коштів для забезпечення українського війська і зміцнення безпеки країни.

17 січня у Білому домі відбулася нарада президента США Джо Байдена з лідерами Конгресу, де вони обговорювали законопроєкт про витрати на національну безпеку, що містить близько 60 млрд доларів для України. На зустрічі були лідер більшості в Сенаті Чак Шумер, лідер меншості Мітч Макконнелл, спікер Палати представників Майк Джонсон і лідер меншості в Палаті представників Хакім Джеффріс. На ній президент США передав «відчуття нагальності», що рішення не надавати Києву допомогу означатиме для партнерів по НАТО в регіоні. Вона наголосила: США не хочуть бачити, як американські війська опиняться в ситуації, «коли нам, можливо, доведеться залучати їх на поле бою».

Україна вже довгий час отримує фінансову допомогу від США, що грає важливу роль у підтримці національної безпеки. За словами президента Байдена, це фінансування буде продовжене і, можливо, навіть збільшене. Він підкреслив, що дружба і партнерство між США та Україною є надзвичайно важливими

comments powered by HyperComments