Вночі та вранці 5 січня росіяни завдали удар "шахедами"

Пятница, 5 января 2024, 12:08
Під час відбиття чергової повітряної атаки було знищено 21 з 29 "шахедів".
Вночі та вранці 5 січня росіяни завдали удар "шахедами"

У ніч на 5 січня 2023 року ворог атакував Україну ударними БпЛА типу "Shahed" з південного напрямку. Атака тривала двома хвилями з району Примосько-Ахтарськ – рф та мис Чауда – Крим.

Усього зафіксовано пуски 29 ударних БплА «Shahed-136/131». Протиповітряною обороною збито 21 із 29 ударних БпЛА в межах Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Черкаської, Кіровоградської та Хмельницької областей. Ефективність ППО склала загалом 72%.

Частина дронів летіла у напрямку Хмельницької області з повітряного простору Миколаївщини через Одеську область, тому рано вранці була повітряна тривога. 

Цікаво, що дрони запускали двома хвилями. Спочатку у невеликій кількості "шахеди" були запущені пізно увечері. А більша кількість була запущена росіянами вже серед ночі і атакувала південні області та прямувала до Хмельницької області вже після 5-6 години ранку.

До відбиття повітряного нападу залучено мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальну авіацію та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил. Частину безпілотників ворог спрямував по прифронтовій зоні Херсонської та Миколаївської областей - саме тому відсоток знищення "шахедів" відносно невеликий. Варто відзначити, що переважну більшість «шахедів» знищено підрозділами мобільних вогневих груп Повітряних Сил та Сил оборони України.

Окрім того, позаминулої ночі - на 4 січня, росіяни запустили два "шахеди", які обидва були збиті.

Всього за січень 2024 року росіяни запустили по Україні 76 дронів-"шахедів", з яких було збито 67 - і поки що ефективність ППО складає у цьому сегменті 88%.

comments powered by HyperComments