Вночі був новий повітряний удар шахедами

Четверг, 30 ноября 2023, 09:20
В ніч на 30 листопада росіяни знову завдали повітряного удару дронами-камікадзе. Цього разу їх ціллю стала Одеська область.

Увечері та вночі напередодні, 29 листопада, росіяни завдавали нового повітряного удару безпілотниками-камікадзе типу "шахед". На відміну від подій останніх приблизно двох місяців, зараз вони запускали дрони не лише з Приморсько-Ахтарська на березі Азовського моря, а ще й з території окупованого Криму.

В Одеській області повітряну тривогу через загрозу "шахедів" з моря оголосили о 20:16. В цей час кілька груп дронів йшли загальним курсом на Одесу з різних сторін - і з моря, і від Дністровського лиману, і від межі з Миколаївською областю. В регіоні працювала ППО, було чутно вибухи. Тривога тривала до 22 години.

В інших областях тривога була значно довшою. Адже туди "шахеди" летіли через Миколаївську та Херсонську області. ППО працювала у всіх південних, східних та центральних областях.

Всього відомо про запуск росіянами 20 дронів, з яких ППО збила 14, в тому числі 5 над Одеською областю чи над морем. Також три з них збили над Дніпропетровською областю в районі Нікополя, по одному над Вінницькою та Херсонською областями.

В Одеській області "шахед" влучив у закинуту будівлю і спричинив пожежу. Ніхто не постраждав.

Окрім того, росіяни вночі також запустили 8 переобладнаних зенітних ракет С300 по населеним пунктам Донецької та Запорізької областей - є руйнування, є поранені.

Нагадаємо, позаминулої ночі росіяни запустили по Україні 21 дрон-камікадзе - і всі вони були збиті. 

Частина запущених росіянами "шахедів" падає відразу після старту або летить взагалі не туди. Це підтверджується виявленими самими ж росіянами цілих дронів та їх уламків в Криму та навіть Краснодарському краї. Тому можна припустити, що від 5 до 20% запущених "шахедів" навіть не долітають до українського повітряного простору. Хай би вони вже впали саме туди, звідки їх запустили або змінили курс на москву. Окрім того, в деяких збитих над Україною дронах було виявлено новий модуль - зі звичайного повербанку та sim-картки одного з українських мобільних операторів. Це робиться росіянами для того, щоб якось керувати цими "шахедами" під час польоту - адже у базовій версії вони лише програмуються заздалегідь і летять визначеним курсом до точки цілі.

Загалом же на основі оборони від ударів "шахедів" останнього часу, коли їх збивають від 90 до 100%. Особливо показовими стали два удари. Це ніч на 25 листопада, коли росіяни запустили відразу 75 дронів, спрямувавши їх на Київ, найбільше за один раз за весь час війни, і з них було збито 74, в тому числі понад 50 мобільними вогневими групами, які оснащені звичайними кулеметами на автомобілях. Також показовим став позавчорашній удар, коли були збиті всі дрони - 21 штука. Сьогодні ж були збиті не всі - і це можна пояснити як великою кількістю напрямків удару, так і оцією новою опцією керування. 

comments powered by HyperComments