Чи надасть Німеччина свої далекобійні ракети Україні

Понедельник, 7 августа 2023, 14:44
Питання про передачу Україні німецьких авіаційних далекобійних ракет Taurus, які можуть застосовуватися проти укріплень та бункерів, знову набуло актуальності.
Чи надасть Німеччина свої далекобійні ракети Україні

Депутат німецького парламенту від владної Соціал-демократичної партії (СДПН) та доповідач з питань оборонного бюджету у бюджетному комітеті Бундестагу Андреас Шварц в інтерв’ю виданню Spiegel закликав Берлін передати Україні далекобійні ракети Taurus, про що вперше мова йшла ще у травні.

За його словами, "контрнаступ пробуксовує, і Україна не має значних військово-повітряних сил для його підтримки", тому, переконаний він, "залишаються тільки керовані ракети, такі як Taurus, за допомогою яких українська армія могла б подолати мінні поля, встановлені росіянами, і відвоювати свою територію". "Я бачу, що на нас чекає дежавю. Як і в питанні танків, ми зараз відмовляємося від передачі важливого обладнання, яке, ймовірно, згодом все одно передадуть", – додав Шварц.

Депутат від СДПН також відкинув аргумент про те, що українська армія може завдати цими ракетами удару по території Росії, нагадавши, що "навіть з уже поставленими артилерійськими системами MARS і HIMARS українці можуть досягти російської території, чого досі вдавалося уникати". "Ми хочемо, щоб Україна була в змозі швидше виграти війну. Для цього їй потрібні Taurus класу "повітря-земля", – резюмував Шварц.

Водночас Україна сподівається отримати від міжнародних партнерів ракети TAURUS, які дозволять Силам оборони більш ефективно знищувати ворога, про що заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, коментуючи питання постачання французьких ракет SCALP та німецьких TAURUS.

«Ракети такі (далекобійні – ред.) нам дуже потрібні, і ви бачите їх результати постійно у палаючих російських складах, знищених переправах, мостах тощо. Це високоточна далекобійна зброя, яка без шансів для противника, яка робить те, що наближає нашу перемогу. Хотілося б зі Storm Shadow і SCALP ще бачити поруч і німецьку ракету. Зараз дискусія вже йде щодо крилатої ракети TAURUS. Яке буде прийнято рішення німецьким урядом, ще не знаємо, але сподіваємось, воно буде на користь України», - зазначив Ігнат.

Крилаті ракети Taurus мають дальність дії до 500 кілометрів і можуть бути важливим внеском з боку Німеччини. Ці ракети можуть застосовуватися проти різноманітних укріплень і мають статус "протибункерних" боєприпасів. Зараз при передачі їх Україні ці ракети можуть бути перепрограмовані таким чином, щоб обмежити можливість їх застосування лише окупованими українськими територіями.

comments powered by HyperComments