США надають Україні пакет військової допомоги для посилення ППО і захисту портів

Четверг, 20 июля 2023, 14:51
Останні російській обстріли Одеси спонукали США надати Україні не просто черговий пакет військової допомоги, а ще й акцентувати передані засоби саме для посилення ППО приморської зони - Одеси та портів.
США надають Україні пакет військової допомоги для посилення ППО і захисту портів

У новому пакеті військової допомоги від США будуть засоби, що допоможуть посилити безпеку українських морських портів на тлі останніх російських атак. Про це сказала на брифінгу у Вашингтоні речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

"Ці спроможності (оголошені в новому пакеті. - Ред.) ставатимуть дедалі важливішими особливо зараз, коли Росія вийшла із "зернової угоди" та поновила атаки на портові міста, що ми побачили за останні два дні", - зазначила представниця Білого дому.

Вона нагадала, що серед багатьох видів зброї та оснащення в новому пакеті містяться засоби для забезпечення безпеки портів та гаваней, які мають посилити захищеність портової інфраструктури України.

Жан-П’єр також підкреслила, що Сполучені Штати продовжать підтримувати зусилля України задля забезпечення доступу зерна на міжнародні ринки. У цьому зв’язку вона нагадала про заяву адміністраторки USAID Саманти Пауер щодо намірів США виділити сотні мільйонів доларів на підтримку українських агропідприємств, надання позик, грантів для бізнесу тощо.

Крім того, представниця Білого дому відзначила внесок інших країн регіону, зокрема Румунії, у покращення сухопутного доступу для українського зерна на міжнародні ринки. "Отже, ми продовжимо допомагати Україні не лише в короткостроковій, а й у довгостроковій перспективі", - запевнила речниця Білого дому. 

Все це стосується того, що як раз сьогодні США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 1,3 мільярда доларів. Як зазначається, пакет надають у межах ініціативи зі сприяння безпеці України (USAI).

У Пентагоні уточнюють, що USAI - це повноваження, відповідно до яких США закуповують обладнання у промисловості чи партнерів для подальшого відправлення в Україну.

Повідомляється, що до новогой пакета допомоги для України від США увійшли:

  • 4 зенітні ракетні комплекси NASAMS та боєприпаси;
  • 152-мм артилерійські снаряди; обладнання для розмінування;
  • ракети з оптичним наведенням (TOW);
  • безпілотні літальні апарати Phoenix Ghost і Switchblade;
  • високоточні авіаційні боєприпаси;
  • засоби протидії безпілотникам та виявлення засобів радіоелектронної боротьби;
  • 150 бензовозів;
  • 115 тактичних машин для буксирування та транспортування обладнання;
  • 50 тактичних автомобілів на відновлення обладнання;
  • обладнання для забезпечення безпеки портів та гаваней;
  • тактичні системи захищеного зв'язку.

"Сполучені Штати продовжуватимуть працювати зі своїми союзниками та партнерами, щоб забезпечити Україну засобами для задоволення її безпосередніх потреб на полі бою та довгострокових потреб у допомозі щодо забезпечення безпеки", - наголосили в Пентагоні.

comments powered by HyperComments