Україна отримає пакет військової допомоги від США на більш ніж мільярд доларів

Вторник, 9 мая 2023, 16:01
США готують пакет військової допомоги Україні на суму 1,2 мільярди доларів з акцентом на системи ППО.
Україна отримає пакет військової допомоги від США на більш ніж мільярд доларів

Як повідомив представник США, в рамках нової допомоги на $1,2 млрд. Україна отримає боєприпаси для 155-мм гаубиць, боєприпаси для боротьби з безпілотниками, фінансування супутникових знімків, а також різні види навчання.

Пакет допомоги оплачується із засобів Ініціативи сприяння безпеці України (USAI), що дозволяє адміністрації президента Джо Байдена купувати зброю у промисловості, а не вилучати її із запасів зброї у США.

цей пакет буде покликаний посилити протиповітряну оборону України. Бо мова йде про зенітні ракетні комплекси HAWK, додаткові боєприпаси до системи ППО, а найбільш цікавим є згадка про дрони протиповітряної оборони (drones for air defense). Разом з цим для України буде закуплено артилерійські системи, ракети, супутникові знімки, профінансовано обслуговування техніки тощо.

Відносно ж дронів протиповітряної оборони, то наразі взагалі сказати, що існує спеціальний клас БПЛА, покликаний виключно забезпечити ППО неможливо. Тим паче, що задачами протиповітряної оборони є не тільки знищення цілей, але і їх виявлення.

Якщо зосередитись на тому, що такий дрон має сам знищувати ціль, то тоді мова йде про носії ракет “повітря-повітря”. А це вже доволі незначна кількість існуючих БПЛА у світі, зокрема на це здатний MQ-9 Reaper, який може використовувати AIM-9X або повітряну версію Stinger. Але навряд такий потужний ударний дрон, який все ж таки є більше носієм високоточного озброєння для ураження наземних цілей, включно із JDAM, проходив би під таким формулюванням.

А враховуючи те, що мова йде про пакет USAI, то цілком можливо, що мова йде про іншу розробку, яка лише створюється й залишається невідомою. А саме такі дрони, які здатні знищувати повітряні об’єкти, є потенційно вкрай ефективним засобом посилення ППО. Більше того, вони знімають частину питань щодо довготривалого навчання льотчиків, розгортання масштабної наземної інфраструктури для обслуговування сучасних винищувачів тощо.

Військова допомога, про яку вперше повідомило Associated Press, надається в той час, коли Конгрес і Білий дім обговорюють способи уникнути дефолту за національним боргом, при цьому багато республіканців вимагають різкого скорочення внутрішніх витрат в обмін на відміну ліміту боргу.

Проте члени обох партій наполягають на тому, що вони підтримують продовження допомоги Україні, включаючи спікера Палати представників від республіканців Кевіна Маккарті та Мітча Макконнелла, головного республіканця у Сенаті.

comments powered by HyperComments