Танкове питання: коли Україна отримає німецькі Леопарди

Понедельник, 23 января 2023, 16:26
У Німеччині продовжується політична дискусія щодо надання Україні танків "Леопард 2" німецького ж виробництва. Тим часом, загалом, процес передачі Україні танків стандарту НАТО вже почався.
Танкове питання: коли Україна отримає німецькі Леопарди

У Німеччині продовжують зважувати можливості передачі Україні основних бойових танків, але змушені брати до уваги і настрої населення. Про це розповів речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт.

"Німеччина надає дуже потужну допомогу, зокрема військову. Ми не залишимо українців – це офіційна позиція… Ми продовжуємо консультації. Федеральний уряд не виключає постачання танків Leopard. Ми просто ще не вирішили", - підкреслив Гебештрайт.

Наразі, за його словами, йдеться про "подальший якісний крок" і "це не стане питанням кількох місяців". Тут є аргументи "за" і є аргументи за продовження дискусії, сказав речник і закликав не «спрощувати» цю дискусію, щоб виглядало так, що всі, мовляв, за постачання танків Leopard і одна лише Німеччина проти. "Є ті, хто критикує, вимагає діяти швидко, але відповідальність за зроблені кроки нестимуть ті уряди, які ухвалюють рішення", - зауважив Гебештрайт.

У Німеччині кількість тих, хто підтримує постачання Україні важкої зброї, та тих, хто проти, приблизно однакова. На переконання урядового речника, позиція канцлера є виваженою і добре сприймається народом.

Тим часом у країні та поза її межами тиск на канцлера зростає. Якщо на міжнародній арені це тиск від таких партнерів, як Польща, то всередині – опозиційні консерватори та партії власне правлячої коаліції, зокрема, «Зелені». Членкиня цієї партії, міністр закордонних справ Анналена Бербок напередодні заявила в Парижі, що Берлін не буде стояти на шляху тих країн, які захочуть передати Україні свої Leopard 2. Втім у понеділок у Брюсселі вона не повторила цю позицію, коли журналісти запитали її про це, зауваживши лише, що "якщо українці програють цю війну, України не буде", тож треба допомогти Україні.

Загалом же процес передачі Україні танків стандарту НАТО вже йде повним ходом.

Це можна пояснити як фактичним вичерпанням танків радянського стандарту у східноєвропейських країнах - їм вже нічого постачати, так і зміною стратегії допомоги. Першою стала Франція з планами надання легких колісних бронемашин з важким танковим озброєнням АМХ-10, фактично легких колісних танків. Другими стали США, які загалом надають Україні 109 важких БМП "Бредлі", які поєднують в собі систему захисту танка, можливсті перевезення десанту та озброєння для боротьби з піхотою та легкою бронетехнікою. Сюди ж слід додати передачу великої партії німецьких БМП "Мардер" та шведських БМП.

Польща і Великобританія стали першими державами, які готові надати танки стандарту НАТО, хоча на перших порах і в невеликій кількості - по одній роті/ескадрону приблизно по 12-14 машин кожна. Але слід розуміти, що це фактично означає перший крок до дійсно масових поставок - у кілька сотень танків. Тому що українських танкістів слід навчити роботі на західних танках, сформувати певну стратегію та тактику їх застосування, сформувати нові чи переформувати наявні танкові бригади. Поки це буде відбуватися, західні держави перейдуть від слів до справи, тобто до великих партій танків.

Британських танків "Челленджер-2" точно буде небагато, лише символічна кількість - адже їх і було виготовлено всього 420 штук, і більшість перебувають на озброєнні британської армії. Тобто, Британія фактично "відриває" їх від себе - для того, щоб подати приклад іншим державам. Але Британія може профінансувати постачання Україні інших типів танків.

Німецьких танків "Леопард-2" зараз у європейських країнах НАТО та Канаді на озброєнні є більше 2000 штук. З них Польща, Канада, Іспанія, Греція, навіть Данія мають технічну можливсть досить оперативно надати Україні 200-300 таких танків. Ще стільки ж, теоретично, може надати Німеччина - але тут спливає питання німецької ну дуже стриманої позиції. Німецький парламент Бундестаг не схвалив передачу Україні танків, але німецький уряд під тиском США одночасно перестав заперечувати проти реекспорту танків "Леоперад" від інших держав до України. Окрім того, німецький уряд виражає готовність надавати Україні "Леопарди" за умови початку передачі Україні американських танків "Абрамс".

США загалом мають можливість надати України також не менш 200-300 танків "Абрамс" ранніх модифікацій, але поки що вагаються, посилаючись на, начебто, складнощі з технічним обслуговуванням. 

Про готовність до передачі Україні своїх основних танків "Леклерк" вже заявив президент Франції Макрон. Але ці танки, якщо і будуть, то у невеликій кількості - щоб відзначити вклад Франції у справу розгрому росії.

Загалом, всі танки стандарту НАТО є набагато важчими за танки радянського стандарту Т-72, Т-80, Т-84 та інші, які зараз широко використовуються обома сторонами у війні. За рахунок більшої маси вони набагато більш захищені, мають більш досконалі системи зв'язку та керування вогнем. І, в цілому, танки стандарту НАТО, розроблялися саме для того, щоб у меншості успішно протистояти великій кількості радянських танків. Тобто, поява на фронті навіть однієї-двух танкових бригад ЗСУ, укомплектованих сотнею НАТОвських танків кожна, здатна створити ударний кулак, який може радикально змінити ситуацію на будь-якій ділянці фронту.

comments powered by HyperComments